/ Thinkstock/Getty Images
Белият дом обяви, че САЩ категорично осъждат Русия заради извършената от нейни агенти по-рано тази година във Великобритания атака с химическо оръжие срещу бивш руски шпионин и дъщеря му, предаде Ройтерс.
 
"Нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Обединеното кралство, на 4 март 2018 г. е безразсъден акт на незачитане на признатите универсални норми срещу химическите оръжия", заявява в електронно писмо говорителката на Съвета за национална сигурност.

Тя добавя, че чрез обявените преди два дни от Държавния департамент санкции срещу Русия по същия повод САЩ са изпълнили своите законови задължения, след като са установили, че "чуждестранно правителство е използвало химически или биологически оръжия срещу свои граждани в нарушение на международното право".

САЩ ще наложат икономически санкции на Русия заради аферата "Скрипал"
 
По-рано руският външен министър Сергей Лавров заявил в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, че Москва категорично не приема новите американски санкции срещу Русия, предаде Ройтерс, като цитира руското външно министерство.

"От руска страна бе изказано категорично несъгласие със санкциите, обявени неотдавна от Вашингтон въз основа на предполагаема информация за участие на Русия в така нареченото дело Скрипал", се казва в декларация на министерството, цитирана от ТАСС и Франс прес.

Медведев: Русия ще разглежда нови санкции от САЩ като икономическа война
 
Все пак Лавров и Помпейо са се уговорили да продължат диалога по всички теми, представляващи интерес за Москва и Вашингтон, се казва в съобщение не руското външно министерство за телефонния разговор, състоял се по инициатива на Вашингтон, посочва ТАСС.

Тръмп пак повтори: Никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия
 
Бившият полковник от руското военно разузнаване Борис Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха намерени в безпомощно състояние на пейка в южния английски град Солсбъри през март.

Разследването установи, че те са поразени от нервнопаралитично вещество в течно състояние от групата "Новичок".
БТА