Протестите в подкрепа на Навални в Русия
Протестите в подкрепа на Навални в Русия / БТА
САЩ би трябвало да се заловят със собствените си вътрешни проблеми и да спрат да се месят във вътрешните проблеми на други държави. Това се казва в съобщение на руското външно министерство във Facebook по повод коментари на американското посолство в Москва за незаконните протести днес в Русия, предаде ТАСС.

Руската полиция е задържала над хиляда души днес по време на демонстрации в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, съобщиха правозащитници. Според оценката на репортери на Ройтерс демонстрантите в Москва са около 40 000.

Руското външно ведомство напомни, че московското посолство на САЩ изобщо не е реагирало на демонстрациите във Вашингтон на 6 януари с опити за щурм на Капитолия, нито е осъдило убийствата и арестите тогава. "Лицемерието е инструмент на американската дипломация, станал особено опасен по време на ковид епидемията. Заловете се със собствените си проблеми и спрете да се месите във вътрешните проблеми на други държави", се казва в поста.

Над хиляда рестувани на демонстрации в Русия в подкрепа на Алексей Навални

Министерството заявява, че протестите в САЩ са изгубили мирния си харатер заради действията на властите, нарекли впоследствие станалото атака срещу демокрацията.

Ведомството "припомня многобройни нападения на американската полиция срещу журналисти от Руската федерация, отразявали протестите в САЩ през 2020 г., за които Вашингтон не е понесъл отговорност", се казва в информацията на ТАСС.

Освен това руската дипломация нарича фейк съобщения на западните медии, че московският протест днес е събрал 40 000 души. "Защо не и цели 4 милиона? Напомняме, че според публикуваните официални данни става дума за 4000", се казва в поста на външното министерство.
БТА