Великобритания ще остане близък партньор и приятел на Германия въпреки решението й да напусне Европейския съюз. Но да бъдеш близък приятел не означава да си част от едно семейство. Това се казва в изявление на германското министерство на външните работи след задействането днес от Лондон на член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Великобритания задейства часовника на Брекзит (СНИМКИ)

Европейските преговори с Великобритания ще бъдат първоначално посветени на самото напускане на съюза, а после "върху тази основа ще се обсъждат новите отношения между ЕС и Великобритания", гласи изявлението.

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен окачестви като изключително тъжен факт сбогуването на Великобритания с ЕС и изрази очакване, че ще има доста неравности по пътя към излизането й, предаде Асошиейтед прес.

ЕНП предупреди, че времето за преговори за Брекзит е ограничено

Расмусен се надява раздялата да премине по подреден начин, а не хаотично. По думите му решението на Лондон да напусне съюза и вътрешния европейски пазар ще има последствия. "Правата и задълженията вървят ръка за ръка в ЕС. Не можеш да имаш едното без другото", заяви Расмусен.

Тереза Мей отказва да обсъжда нов референдум за независимост на Шотландия

Председателят на фракцията на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер окачестви британското решение като грешка, която ще навреди както на Обединеното кралство, така и на ЕС.

"Смятам, че това ще е болезнено за британците", каза Оланд пред журналисти при посещението си в Индонезия и изрази мнение, че Брекзитът "ще задължи Европа да върви напред, несъмнено с различни скорости".

Значителният дълг на Великобритания към ЕС ще е един от най-трудните въпроси при преговорите по Брекзита, каза австрийският канцлер Кристиан Керн.

Предвид информацията, че британците все още дължат на ЕС близо 60 милиарда евро, това ще е тежка борба, отбеляза в изявление Керн, цитиран от ДПА.
БТА