/ Президент, пресцентър
Като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект. Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения.
 
Това заяви президентът Румен Радев в Рим след тържественото отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори, съобщи пресслужбата на президенството.

Държавният глава заяви, че приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС през следващото десетилетие и отвъд този хоризонт.

"Декларацията потвърждава единството на Съюза и неговата неделимост. Тя отразява и общото ни разбиране, че ЕС се нуждае от по-голяма ефективност и заздравяване на връзката си с гражданите, особено в контекста на множеството безпрецедентно сложни вътрешни и външни предизвикателства през последните години", допълни Румен Радев.

Юнкер: ЕС бе основан, за да няма никога повече война

Президентът подчерта, че Римската декларация затвърждава решимостта на ЕС да се изправи пред предизвикателствата на днешния ден, без да отстъпва от своите ценности, ангажименти и исторически постижения и без да поставя под съмнение своите основополагащи принципи.

В рамките на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 9 и 10 март 2017 г. България издигна ясен глас в защита на единството на ЕС, на солидарността и кохезията като основни принципи на ЕС, припомни още държавният глава.

"Позициите на страната ни срещнаха широко разбиране сред останалите държави членки и намериха отражение в текста на Римската декларация. Без тези принципи силна, просперираща и уважавана от целия свят Европа не е възможна. Без единството, солидарността и кохезията не можем да надградим историческите постижения на нашия Съюз", подчерта Румен Радев.

Премиерът на Италия: На срещата в Рим европейските лидери ще рестартират Европа

"Римската декларация определя нов дневен ред на ЕС, който допълва и надгражда стратегическите ни приоритети и ще окаже влияние включително върху програмата и приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС", посочи още президентът.

Българският президент участва в церемонията по повод 60 години от подписването на Римските договори, на която заедно с държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз подписа Римската декларация.