Руският президент Владимир Путин е преизбран убедително за нов шестгодишен мандат на поста на произведените днес в страната президентски избори, предадоха световните агенции.
 
При обработени 40,01 от изборните протоколи Путин има 74,22 процента от гласовете, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от ТАСС. Далеч назад втори с 14,03 процента е кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин. Ултранационалистът Владимир Жириновски е трети с 6,51 процента, Ксения Собчак от партия "Гражданска инициатива" е четвърта с 1,41 процента пред Григорий Явлински от либералната опозиционна партия "Яблоко" с 0,80 процента, Максим Сурайкин от партия "Комунистите на Русия" с 0,64 процента и Сергей Бабурин от партия "Руски общонароден съюз" и Борис Титов от Партия на растежа с по 0,63 процента.

Русия избира президент
 
избори русия
БГНЕС


На предходните президентски избори в Русия Путин събра 63,60% от гласовете.

Путин официално се впусна в президентската битка в Русия
 
Избирателните секции в Западна Русия затвориха в 20 ч. московско време (19 ч. българско време). Изборният ден завърши час по-късно (20 ч. българско време) в анклава Калининград - най-западната територия на страната, която се простира в 11 часови пояса.

избори русия
БГНЕС


По данни на ЦИК от 18 ч. московско време (17 ч. българско време) избирателната активност е била 59,97 процента. Това е два часа преди затварянето на избирателните секции в Западна Русия. След това още един час, до 21 ч. московско време (20 ч. българско време) гласуваха в руския анклав на Балтийско море Калининградска област. Към 15 ч. московско време избирателната активност бе с близо 5 процента по-висока отколкото на същия етап по време на предишните президентски избори в Русия - през 2012 г.
 

Не са установени нарушения, които може да повлияят на резултатите от изборите, обяви руското министерство на вътрешните работи, цитирано от ТАСС. Най-уважаваната, независима изборна мониторингова група в Русия, "Голос" ("Глас"), е регистрирала 2500 нарушения, предаде ДПА. Най-много, около 500, са били те в столицата Москва. ЦИК съобщи, че е получила над 670 жалби.

Русия
БГНЕС

 

След днешните избори без интрига Путин ще остане президент на Русия до 2024 г., отбелязва Франс прес. Ройтерс посочва, че тогава той ще бъде на 71 години, като ще е управлявал страната близо четвърт век. Само Йосиф Сталин е управлявал по-дълго (като съветски лидер).

Путин обеща да използва новия си мандат, за да укрепи защитата на Русия срещу Запада и да повиши стандарта на живот, припомня Ройтерс.

Путин ще влезе в президентската битка в Русия като независим кандидат (ВИДЕО)
 
Преизбирането на руския президент не е будило съмнение. Путин доминира на политическата сцена в Русия вече 18 години, рейтингът му е около 80 процента, той има подкрепата на управляващата партия и на държавната телевизия, и никой от останалите седем кандидати не бе реална заплаха, след като опозиционният лидер Алексей Навални не бе допуснат до участие в изборите, посочва Ройтерс.

избори Русия
БГНЕС

Отношенията между Русия и Запада се влошиха при Путин до най-ниската си точка от времето на Студената война, посочва Ройтерс. Агенцията изброява конфликтите в Сирия и Украйна, обвиненията срещу Русия в кибератаки и изборни намеси, включително в президентски избори в САЩ, а сега - и че е отровила бившия руски разузнавач Сергей Скрипал.

Русия не насърчава намесата в изборите на други държави
 
Остава неясно колко дълго Путин иска да остане на власт, отбелязва Ройтерс. Конституцията не му позволява повече от два поредни мандата. При предишния такъв случай, през 2008 г., той отстъпи поста за четири години на Дмитрий Медведев - период, през който самият Путин бе премиер. Тогава президентските мандати бяха удължени от четири на шест години.
 
Въпреки че Путин има шест години, за да определи потенциалния си наследник, несигурността по въпроса е потенциален източник на нестабилност в един капризен управляващ елит, който само той е способен да държи под контрол, посочва Ройтерс. Според вътрешни хора в Кремъл президентът не е избрал ясно кой ще го замени.

избори русия
БГНЕС

"Колкото по-дълго (Путин) остане на власт, толкова по-трудно ще бъде да се оттегли", коментира Алексей Колесников от Московски център "Карнеги". "Как може той да напусне една толкова сложна система, която по същество е негов личен проект?", попита Колесников, цитиран от Ройтерс.

БТА