/ IStock
Когато се обръщате към непознат с молба да си сложи предпазна маска, трябва да избягвате оценките и агресията. Това съветва доцентът от Института по психология и образование от Федералния университет в Казан (КФУ), кандидатът на психологическите науки Рамил Гарифулин.

Той говори пред газета.ru във връзка с трагичния инцидент в Санкт Петербург, където мъж бе смъртоносно ранен с нож след като помоли двама пътници в автобуса да сложат предпазните си маски, за който информирахме по-рано.

„Винаги трябва да сме предпазливи при общуването с хората и техните непредсказуеми реакции“, изтъкна доцент Гарифулин. „Има хора, към които изобщо не бива да се обръщате и които не бива да молите за нищо – те просто могат да убият.

Тук работят най-класическите съвети. Първо, трябва да сте донякъде психолози и да се научите да разпознавате агресивния тип хора. Второ, не е нужно да залага на настъпателност и да се обръщате към непознат човек в заповедна форма.

Може учтиво да се помоли или да се намекне косвено това да се направи: „Знаете ли, изпитвам някаква тревожност, може би защото не сте си сложили маската. Това, разбира се, си е мой проблем, но все пак не бихте ли могли да ме успокоите и все пак да я сложите?“

Не бива да изисквате с патос, не бива да търсите надмощие и самоутвърждаване, не бива да виждате в събеседника си враг“, посочва още Гарифулин.

По думите му в някои случаи много добре сработва тактиката на прибягване към силата на общественото, на груповото внушение.

„Вторият възможен подход – това е да внушите молбата си чрез другите. Обществото винаги е по-силно. Ако целият автобус започне да убеждава човека, че е нужно да си сложи маската, той ще бъде принуден да се подчини. Трябва да умеете да работите с обкръжението, да „зареждате“ групата“, подчерта психологът.

Превод и редакция: DarikNews