/ ThinkStock/Getty Images
Днес изтича срокът за участие в анкетата на Европейската комисия относно лятното часово време. Въпросът стана особено актуален, след като Литва, Финландия и Естония поискаха ЕС да отмени практиката. Според законодателството на ЕС часовниците в общността се преместват с един час напред в последната неделя от март и се връщат отново в последната неделя на октомври. Проучване на девет европейски университета показва, че лятното часово време има пряка връзка с много заболявания, а разходите в ЕС за медикаменти и др. средства за справяне с проблема са в размер на 131 млрд. евро годишно.

Идеята да не местим стрелките на часовниците развълнува Европа
 
Анкетата на ЕК започна на 4 юли след искане на Европейския парламент, на граждани и някои страни членки на ЕС. 
 
Анкетата задава пет въпроса, при които хората трябва да кажат как преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят или да премахнат съществуващата уредба и защо, както и да уточнят дали предпочитат часовниците да останат за постоянно с един час напред или назад.

Лесно ли се адаптира организмът ни при смяна на зимно и лятно часово време?
 
Премахването на смяната между лятно и зимно часово време бе обсъдена от Европарламента през февруари. Според част от депутатите, местенето на часовниковата стрелка е отживелица, която е вредна не само за хората, но и за селскостопанските животни. Според други това е полезна практика, която осигурява един час повече дневна светлина за отдих и спорт след работа. Според поддръжниците на резолюцията, десетки изследвания доказват вредата от преместването на часовниковата стрелка два пъти годишно. Проучвания показват, че 20 процента от европейските граждани имат здравословни проблеми. Гезине Майснер от Германия посочи, че енергоспестяванията са едва между 0.1 до 0.5 процента, но за сметка на това смяната води до здравни проблеми и увеличаване на броя на пътните произшествия.

Какво печелим и губим от въртенето на стрелките на часовника?
 
През март анкета показа, че 73% от германците предпочитат да бъде премахнато лятното часово време.
 
В България бе инициирана петиция за премахване на порочната практика на смяна на времето два пъти годишно с искане Министерски съвет да отмени постановлението си от 1997 година, с което въвежда лятно часово време.

Над 1 милион души участват в проучването за лятното часово време в Европа
 
Десетки научни изследвания по темата показват, че икономическият ефект от смяната на часовото време е съмнителен или незначителен, докато в същото време вредите за хората и за икономиката са многобройни и практически неоценими, посочват в аргументите си авторите на петицията.
 
Анкетата на ЕК генерира огромен интерес, достигайки до 250 хиляди отговора в минута. Според неофициална информация две трети от участниците искат лятното часово време да бъде премахнато. За резултатите от допитването ЕК ще информира след като то приключи. Остават още няколко часа, в които можете да се включите в допитването и да изразите мнението си да бъде ли отменено лятното часово време.

Ани Алашка: Лятното часово време е неоправдана, безсмислена мярка