/ ThinkStock/Getty Images
Австрийските власти разкриха план за „неутрализиране“ на родната къща на Хитлер чрез превръщането й в полицейски участък, като постройката ще претърпи някои козметични промени в процеса, предава AFP.

Къщата в северния австрийски град Бранау, намиращ се на границата с Германия, където се появява на бял свят Хитлер на 20 април 1889 година, беше взета под контрол от правителството през 2016 година.

Съдбата на сградата стана обект на продължителна юридическа битка със собственика на имота, която приключи едва миналата година.

Австрийската архитектурна фирма Marte.Marte, управлявана от двама братя, е избрана измежду 12 кандидати, които да извършат реновациите на имота.

Правителството очаква работата да струва около 5 милиона евро и да бъде завършена до началото на 2023 година.

„Ще бъде отворена нова глава за бъдещето от родната къща на диктатор и масов убиец“, каза министърът на вътрешните работи Карл Нехамер на пресконференция, на която обяви плановете.

Служителят на министерството Херман Файнер добави, че чрез приспособяване на архитектурата и използването на сградата правителството има за цел да „неутрализира всички помещения“.

Въпреки че Хитлер прекарва само кратко време в имота, той продължава да привлича нацистки симпатизанти от цял свят.

Протестиращите антифашисти също организират митинги край сградата на рождения ден на Хитлер.

Официалните лица заявиха във вторник, че имотът от 800 квадратни метра, който също има няколко гаража и паркоместа, разположени зад основната сграда - ще получи два заострени фронтона, но голяма част от първоначалната структура ще остане непокътната.

Възпоменателната плоча пред сградата също ще бъде премахната и може да бъде изложена в музей.

Най-високият съд в Австрия миналата година постанови, че Герлинде Помер, чието семейство е собственик на къщата от близо век, има право на обезщетение от около 810 000 евро, завършвайки продължителна юридическа битка.

Помър отдава имота под наем на вътрешното министерство от 70-те години на миналия век. Правителството й плаща около 4800 евро на месец и го използва като център за хора с увреждания. Това споразумение обаче се разпадна през 2011 г., когато Помер отказа да извърши основни ремонтни дейности и също отказа да го продаде. Оттогава сградата стои празна. В един момент Министерството на вътрешните работи настояваше тя да бъде разрушена, но плановете срещнаха гневна съпротива от страна на политици и историци.
Агенция "Фокус"