/ БГНЕС
Украинското военно командване е наредило да бъде прекратена съпротивата в завод "Азовстал" в Мариупол, предаде Ройтерс, като се позова на батальон "Азов".

Заповедта е издадена, за да бъде запазен животът на украинските бойци.

"Азовстал" бе последното гнездо на украинската съпротива срещу руските сили в стратегическия пристанищен град на Азовско море.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви днес, че близо 2 хиляди украински бойци са се предали в металургичния завод.

Командирът на украинския полк "Азов" каза във видеоизявление, публикувано в петък, че цивилни и тежко ранени украински бойци са били евакуирани от стоманодобивния завод "Азовстал" в опустошения град Мариупол.

Цивилните са евакуирани. Тежко ранените получиха необходимата помощ и те бяха евакуирани, за да бъдат по-късно разменени и доставени на територия, контролирана от Украйна“, каза командирът Денис Прокопенко във видеото, споделено от полк Азов“ в услугата за съобщения Telegram..

Прокопенко каза, че процесът по извозване на загиналите от завода Азовстал, последният бастион на украинската съпротива срещу руските сили в Мариупол, все още е в ход. „Надявам се, че в близко бъдеще роднините и Украйна ще успеят да погребат с чест своите войници“, каза той.
БТА, Reuters