Виталий Чуркин
Виталий Чуркин / БГНЕС
Постоянният представител на Русия в Организацията на обединените нации Виталий Чуркин почина вчера внезапно в Ню Йорк, съобщи Франс прес.
 
Дипломатът, който щеше да навърши днес 65 години, бе откаран по спешност в болница в Манхатън, след като му е прилошало в офиса на руското постоянно представителство в ООН, вероятно заради проблем със сърцето, съобщиха дипломатически източници.
 
Министерството на външните работи в Москва съобщи в комюнике за смъртта на своя дипломат, който през последните години бе един от най-изявените защитници на международната сцена на руската външна политика, включително по отношение на Украйна и Сирия.

Путин изрази съболезнованията си за кончината на Виталий Чуркин (ВИДЕО)

Виталий Чуркин
БГНЕС

"Велик дипломат. Изключителна личност. Ярък човек. Загубихме скъп за нас човек", написа във Фейсбук говорителката на ведомството Мария Захарова.
 
"Президентът научи с дълбоко прискърбие за кончината на Виталий Чуркин. Държавният глава високо ценеше професионализма и дипломатическия талант на Чуркин. Президентът изрази съболезнования на роднините и близките, както и на колектива на външното министерство на Русия за кончината на Виталий Чуркин", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
 
Дипломатите, които имаха заседание в централата на ООН в Ню Йорк, запазиха минута мълчание, когато научиха вестта. Днес там ще бъде организирана възпоменателна церемония.
 
Генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш каза, че Чуркин е служил "по впечатляващ начин през някои от най-трудните и най-важни периоди в най-новата история". Той го описа като "несравнимо даровит дипломат, могъщ оратор, духовит човек с много таланти и много интереси".

Виталий Чуркин
БГНЕС


Русия отрича тайни сделки за избора на генерален секретар на ООН

Виталий Чуркин, дипломат от кариерата от времето на Съветския съюз, бе назначен за посланик в ООН през 2006 г., две години след като настоящият министър на външните работи Сергей Лавров напусна поста.
 
Преди това работи във външнополитическото ведомство в Москва, посланик в Канада, в Белгия и специален представител на Русия в преговорите за бивша Югославия (1992-94 г.)
 
Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Саманта Пауър, с която Чуркин води до неотдавна много разпалени спорове заради конфликта в Сирия, го нарече "маестро в дипломацията и дълбоко грижовен човек", който е работел за преодоляване на разногласията между САЩ и Русия.

Ники Хейли, която замени на поста Пауър, почете паметта на дипломат, който "защитаваше позициите на своята страна с голям талант".
 
Френският посланик Франсоа Дьолатр каза, че е "дълбоко натъжен" заради смъртта на този "изключителен представител на Русия в ООН". Британският му колега Матю Райкрофт написа в Туитър, че е много разстроен, защото си е отишъл "един титан на дипломацията и изключителна личност".
 
 
"Дипломатическият свят е в шок" след кончината на руския посланик в Организацията на обединените нации Виталий Чуркин, пише "Росийская газета".
 
В цял свят се изразяват съболезнования към роднините и близките на покойния. Статии за скоропостижната му кончина публикуваха водещи световни медии, отбелязва московският официоз.
 
"Той бе изтъкнат дипломат и забележителен човек", "един вид феномен", цитира реакции на дипломати и политици "Взгляд". Дори онези, с които Чуркин спореше ожесточено в Съвета за сигурност на ООН - западните му опоненти, сега признават, че са "съкрушени" и го наричат "приятел", посочва онлайн изданието.
 
"Един от най-ярките, харизматични руски дипломати", Чуркин бе се наредил сред символите на московската дипломация, отбелязва "Комерсант" и припомня моменти от професионалната му кариера.
 
По време на перестройката Чуркин като дипломат използва нов стил в контактите с печата и изигра огромна роля за осъвременяването на късната съветска международна журналистика. По-късно бе руски емисар по уреждането в бивша Югославия и демонстрира каква трябва да бъде "дипломацията на совалките", посочва вестникът.
 
"До голяма степен благодарение на него бе създаден тогава ефективен политическо-дипломатически модел за взаимодействие между Русия и САЩ в решаването първо на хърватската, а след това и на босненската криза", се казва в материала.
 
Виталий Чуркин бе посланик на Русия в Брюксел, където са разположени централите на НАТО и на ЕС, в Отава и накрая в ООН - в Ню Йорк. През последните години той бе може би най-известният руски дипломат след шефа на външното министерство Сергей Лавров.
 
Починал точно преди да навърши 65 години, Чуркин не свари да прочете поздравлението, което вече бе готов да отправи чрез "Комерсант" един от най-известните политици на 20-и век - бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Човекът епоха Хенри Кисинджър споменава "необикновения талант и дипломатическо майсторство" на Виталий Чуркин, проявявани в "най-трудни моменти от американско-руските отношения и на световната арена", добавя изданието.
БТА