/ iStock/Getty Images

При ескалация на напрежението около Украйна има риск за газовите доставки към България, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти след участието си в късния петъчен парламентарен контрол. По-рано през деня Русия поиска НАТО да изтегли войските си от Румъния и България.

"Ако конфликтът излезе извън контрол под някаква форма, ние можем да имаме рискове с газовите доставки - това е не само за нас, но и за цяла Европа", коментира Петков.

НА ЖИВО: Депутатите препитват министрите на нощен парламентарен контрол

Аз наистина продължавам да се надявам, че такъв конфликт няма да има“, подчерта той.

Правителството вече е обсъдило възможностите за реакция. „Вече говорихме и с енергийния министър какви са алтернативите и какво друго може да се направи, така че да сме сигурни, че енергийната ни сигурност е запазена. Хубавото на България е, че все пак е голям производител на електроенергия, така че при едни такива по-екстремни ситуации ние ще може да компенсираме с електроенергия част от липсата на газ, но аз лично се надявам, че няма да се стигне чак дотам“, посочи премиерът.

Нидерландия изпраща на България два изтребителя F-35 заради Украйна

Пред депутатите министър-председателят заяви, че все още няма решение за разполагане на нови сили на Алианса у нас. Петков каза това в отговор на въпрос на ГЕРБ относно информацията за планирано изпращане на испански изтребители в България, с които да се охранява въздушното пространство на Черноморския регион.

„Тези решения се взимат от Министерски съвет. Това е по Конституция и в този момент още нямаме такова решение на Министерски съвет, но в момента, щом го имаме, веднага ще ви уведомя“, обясни той от парламентарната трибуна.

Министър-председателят е провел разговор по телефона с министъра на отбраната. Той подчерта, че България трябва да продължава да настоява за деескалация на напрежението и за разрешаване на конфликта по дипломатически път.

БТА/БНР