/ ThinkStock/Getty Images
Пенсиониран диригент, който се бори с COVID-19 в болница в Юта, се обърна към истинската си страст, музиката, за да помогне за създаването на радост в интензивното отделение, съобщава Си Ен Ен.

Интубиран и без възможност да говори, Гроувър Вилхелмсен искал да изкаже благодарността си към здравните работници в болницата „McKay-Dee“ в Огдън.
70-годишният пациент използвал молив и хартия за комуникация с медицинска сестра и написал молба.

„Около средата на моята смяна той написа: „Знаеш ли, наистина искам да свиря тук, в болницата. Как мислиш, може ли съпругата ми да ми донесе цигулката и виолата? “, споделя медицинската сестра Сиара Сасе.



Докато молбата изисква някакво планиране и одобрение от лекарите, Сасе най-накрая успява да изпълни желанието му. Тя остава в стаята му и го наблюдаваше, докато той свири църковни химни и „Тенеси валс“.

„Очите ми се напълниха със сълзи. Беше невероятно, че целият персонал видя пациент да прави това, докато беше интубиран “, каза Сасе. „Въпреки че е толкова болен, той успя да направи всичко това. Виждаше се колко много означава за него. Свиренето на цигулка му помогна да успокои нервите си и го върна към момента“.



Персоналът на отделението за интензивно лечение се събрал около затворените стъклени врати на стаята на Вилхелмсен, за да слуша и гледа изпълнението на пенсионираният маестро.

"Беше искрено шокиращо да си там, когато се зае с цигулката. Почувствах се като в сън ", казва Мат Харпър, парамедик в болницата.

„Свикнал съм пациентите да се чувстват нещастни или упоени, докато са интубирани, но Гроувър превърна една нещастна ситуация в нещо положително. Това беше един от любимите ми спомени за интензивно отделение. Това беше малка светлина в мрака на COVID.“

От болницата съобщават, че пациентът е успял да свири няколко пъти, преди състоянието му да се влоши и да се нуждае от седация.

Даяна, съпругата на Вилхелмсен от 47 години, заяви пред Си Ен Ен, че изобщо не е изненадана, че той е поискал музикалните си инструменти.

"Това е Гроувър", кава тя. „Искал да свири на цигулка, за да благодари.“

Семейството се заразява с вируса по едно и също време, в началото на октомври. Даяна казва, че е успяла да контролира симптомите си у дома, но вирусът е засегнал белите дробове на Гроувър.

"Това е реално", казва тя, попитана какво иска хората да знаят за борбата с вируса. "Засяга по различен начин хората."

Вилхелмсен прекарва един месец в болницата на механична вентилация, преди миналата седмица да бъде преместен в интензивно заведение за дългосрочно лечение, казва Даяна Вилхелмсен. Сега е добре, все още е интубиран, но се очаква да откачат респиратора.

Даяна Вилхелмсен не можа да види съпруга си в болницата поради ограничения за посещение, но вече могат да се виждат през стъкления прозорец на отделението за интензивни грижи.

„Заставам пред прозореца и да му се обаждам по телефона“, казва тя. "Не може да говори, но пише на хартия."
Даяна Вилхелмсен се надява съпругът й да се прибере за Коледа. 
БГНЕС