Операта в Сидни
Операта в Сидни / БГНЕС, архив
Операта в Сидни и мостът Харбър Бридж потънаха в мрак днес, когато за пореден път стартира "Часът на земята" - кампания, организирана всяка година в цял свят за борба с климатичните промени и опазване на природата, предаде АФП.
 
Този път "Часът на Земята" - инициатива, тръгнала от Австралия през 2007 г., се очаква да бъде следена от милиони хора в 187 страни, където светлините ще бъдат изгасени в 20.30 ч. местно време. Демонстрация, представяна от организаторите като "най-масовото движение, идещо отдолу" в подкрепа на борбата с промените в климата.
 
И България ще отбележи „Часът на земята“

"Целта е да насочим съпричастието на хората към защита на околната среда и дивата фауна", обясни за АФП Дермът О'Горман, представляващ в Австралия неправителствената природозащитна организация Дабъл Ю Дабъл Ю Еф, главен координатор на проявата.
 
Вижте кои емблематични сгради из целия свят замлъкнаха в мрак за „Часът на земята“

В 20.30 ч. местно време ще угаснат светлините около множество сгради и монументи в цял свят - от Айфеловата кула до статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, като споменем още Биг Бен, Кремъл, Акропола, небостъргачите в Хонконг, кулата Бурдж Халифа в Дубай, базиликата "Св. Петър" и водопадите на Ниагара.
 
Доклади за биоразнообразие: Има риск от изчезване на видове, сходно с това на динозаврите

Тазгодишните акценти обхващат по-специално влиянието на климатичните промени върху биоразнообразието и отделните животински и растителни видове.
 
"Ако продължаваме все така, над половината животински и растителни видове в някои от регионите с най-богато биоразнообразие ще бъдат застрашени от изчезване", предупреждава Дермът О'Горман.
БТА