Турция
Турция / Дарик радио, Нихал Йозерган
Oпашки и напрежение пред секциите в Турция
93096
Oпашки и напрежение пред секциите в Турция
  • Oпашки и напрежение пред секциите в Турция
Общо 7 хиляди са гласували до 13 часа в Истанбулски консулски окръг, който включва Истанбул, Ялова и Коджаели.

Турция
Дарик радио, Нихал Йозерган

Превозват се хора с автобуси от натоварените секции към Генералното консулство в Истанбул, разказва кореспондентът на Дарик радио в Турция Нихал Йозерган.

Турция
Дарик радио, Нихал Йозерган

Имало е опит да бъдат изнесени декларации и да бъдат раздадени на хората пред секциите, но това веднага е било спряно от служители и наблюдатели. Наложила се е и полицейска намеса. Човекът, който се е опитал да раздаде декларациите е бил помолен да напусне.

Турция
Дарик радио, Нихал Йозерган

На тези парламентарни избори секциите са със 101 по-малко, в сравнение с последните парламентарни избори през 2014 година.

Гласуваме за 44-ия парламент

Съобщава се и за напрежение в секцията в Нюлофер, където близо час е бил прекъснат процеса на гласуване, защото агитатори са раздавали вестници с лика на двама политически лидери. След сигнал на наблюдатели, процесът е бил преустановен за известно време. Има информация и за възрастни жени, които са припаднали. Стотици са тези, които чакат на опашките.

Турция
Дарик радио, Нихал Йозерган

По-рано председателят на най-голямата изселническа организация проф. Юксел Юзкан заяви пред „Дарик“, че са очаквали напрежението да се покачи заради несъобразения брой на откритите секции. Той прогнозира, че изборния ден може да бъде удължен с един час, но независимо от това може да има избиратели, които да не успеят да пуснат бюлетините си, и ще бъдат демотивирани да гласуват заради затормозяването на процеса, споделя още той. Според Юзкан това е спънка, която дискриминира сънародниците ни в Турция да упражнят правото си на глас.

Как да гласуваме на изборите? (ВИДЕО)


Най-много избирателни секции зад граница в страни извън територията на ЕС са разкрити в Турция и САЩ. В южната ни съседка на този път воля да гласуват са заявили рекорден брой души – повече от 19 хиляди. В сравнение с последните президентски избори, когато заявленията бяха над 8 хиляди, а на предишните парламентарни през 2014 година - над 9 хиляди. Право на глас в Бурса имат 50 000 хиляди души, а секциите в града са общо 8.
Има ли изборни нарушения в Турция?

По искане на българските власти има осигурена допълнителна охрана по всички секции на територията на Турция. Генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов заяви, че са в пълен контакт с местните власти.

Следете как протичат парламентарните избори и на страницата на Dariknews.bg във Facebook, където можете да споделяте и вашите коментари по темата, както и да сигнализирате за нередности по време на изборния процес.