/ ThinkStock/Getty Images
Децата, засегнати от прогерия - рядко нелечимо заболяване, свързано с бърз растеж и преждевременна смърт, могат да живеят по-дълго, ако се лекуват експериментален медикамент, разработен за онкоболни, сочат резултатите от малко изследване, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.
 
То обхванало 27 деца, засегнати от прогерия. Ефикасността на лонафарниб лонафарниб не е много впечатляваща - оказало се, че за ползвалите го деца шансът да оцелеят след двугодишното изследване е по-голям, отколкото за участниците, които не го приели. Някои деца, които приели лонафарниб, обаче доживели до напреднала тийнейджърска възраст. "Получените резултати навеждат на мисълта за потенциален пробив, който може да доведе лечение на заболяването", заяви ръководителката на изследването Лесли Гордън от университета Браун.
 
Лекарството допринася да се извади от строя протеин, който се натрупва в анормални количества при заболяването прогерия и предизвиква клетъчни увреждания. Генетичното заболяване засяга около 1 на 20 милиона души.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.
БТА