коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Това са изводите от британско изследване
Сред жертвите на COVID-19 във Великобритания хората от етнически малцинства са повече в сравнение с белите им сънародници, установи проучване на британските здравни власти, цитирано от Асошиейтед прес.

Проучването Общественото здраве в Англия е установило, че хората от Бангладеш са изложени на два пъти по-висок риск от смърт от коронавирус в сравнение с белите британци.
Установено било също, че "според въздействието на пола, възрастта, лишения и региони...хората от китайски, индийски, пакистански, друг азиатски, карибски и друг чернокож етнос са изложени на между десет и петдесет пъти по-висок риск от смърт в сравнение с белите британци".

Загубата на обоняние при пациенти с коронавирус може да бъде необратима


Британският здравен министър Мат Ханкок заяви, че без съмнение "да си чернокож или от етническо малцинство е сериозен рисков фактор". "Хората разбираемо се гневят на несправедливостите. Тази пандемия разкри огромните различия и неравноправие в здравето на нацията", заяви той пред депутатите.

Изследването не е отчело фактори като затлъстяване и други състояния, които увеличават риска от смърт при COVID-19, нито пък трудовата заетост на жертвите на болестта.

В анализа на данните обаче е станало ясно, че за работещите мъже е два пъти по-вероятно да починат от болестта в сравнение с работещите жени.

"Предстои много работа, за да се разбере кои са движещите сили на това неравенство, отношенията между рисковите фактори и какво можем да направим, за да преодолеем неравенствата", каза Ханкок.

"Животът на чернокожите хора е важен, както и животът на хората от най-бедните райони на страната ни...и трябва да вземем мерки, за да повишим нивото на здравето на всички страната", добави той
БТА