/ Gulliver/Getty Images
Недостиг на скафандри за жени в НАСА
101119
Недостиг на скафандри за жени в НАСА
  • Недостиг на скафандри за жени в НАСА
Заради липса на скафандри НАСА отмени планrраната за края на този месец първа по рода си дамска космически мисия. До момента всички мисии извън Международната космическа станция са провеждани от екип само от мъже или смесен.

По-рано този месец агенцията обяви, че Кристина Кох и Ан Макклейн ще вземат участие в първата по рода си мисия с жени на 29 март. Те трябваше да напуснат Международната космическа станция (МКС) и да поставят нови литиево-йонни батерии. Оказа се, че на борда на станцията има един единствен скафандър, който е М размер и пасва точно и на двете жени  До момента всички подобни мисии извън МКС са провеждани от екип само от мъже или смесен.

НАСА разпространи снимки на голям метеор (СНИМКИ)

НАСА излезе с прессъобщение, в което обявява, че плановете на агенцията са се променили заради недостиг на космически скафандри с размер за жени. За момента има само едно облекло, което ще бъде дадено на Кох.

През миналата седмица Макклейн участва в космическа разходка. Тя стана тринадесетата жена, участвала в такава мисия. Кох ще бъде четиринадесетата. Следващото излизане на Макклейн извън космическата станция е планирано за 8 април.

Астронавти от НАСА ще излязат на космическа разходка


Първата жена, излязла на космическа разходка, е съветският космонавт Светлана Савицкая преди 35 г. Повече от 500 души са излизали в космоса, но само 11% от тях са жени.

Кох и Макклейн са от класа на НАСА от 2013 г., в който половината са жени.

Според Space.com изработването на специални космически скафандри е сложен процес, тъй като микрогравитацията ви прави по-високи. Макклейн писа в "Туитър", че е с 2 сантиметра по-висока.

Приключение за избрани: Осем часа в Космоса (ВИДЕО)

Говорителят на центъра на НАСА в Хюстън Бранди Дийн коментира:

 „Правим всичко възможно, за да установим точния размер на скафандъра за всеки един астронавт, още докато извършват тренировките си преди полета Обаче понякога в обстановката на прекалено малка или нулева гравитация човешкото тяло се променя” .

Скафандрите на МКС са съставени от няколко части, които се сглобяват според тялото на всеки астронавт. Размерите са среден, голям и екстра голям (M, L и XL). До момента са извършвани само смесено полови разходки в Космоса”, коментира още Бранди Дийн.

Все още не е ясно дали космическата агенция ще удържи на обещанието си и ще насрочи нова дата за женската космическа разходка.