Батальон от около 1000 души ще бъде разположен в североизточната част на страната, за да помогне в защитата на Европа от външни заплахи.

НАТО реши да се застрахова от заплаха в Европа в отговор на руското присъединяване на Крим през 2014-а. Миналото лято във Варшава се реши да се разположат четири батальона в балтийските страни и Полша. Най-силно застрашени се чувствали от Русия. В полския град Бидгосч организирали щаб за подкрепа при преместването на техника и хора.

НАТО ще вложи 3 милиарда евро за модернизиране на сателитните си и компютърни технологии

Част от НАТО-вската група в Полша тръгна преди 4 дни от Германия и мина през няколко полски града. От военната база в Бидгосч към североизточната част на страната тръгнаха машини "Страйкър". Само в единия конвой на Алианса участват около 50 машини и около 400 военни.

В следващите пет месеца батальонът в Полша е под командата на щатската армия, която осигурява повече от половината бойци. Aмериканските военни машини трябва да се презареждат с гориво най-много на 500 км изминато разстояние. И след зареждането – нов конвой. До следващата база. И до пълното разполагане на военна мощ в Полша – от първи април за шест месеца напред.
nova.bg