/ БГНЕС
Контрадемонстранти спряха шествие на крайната десница в източния германски град Кемниц тази вечер, предаде ДПА, като се позова на полицията. Около 4500 участници в проявата тръгнаха със закъснение и не успяха да стигнат далеч, тъй като се събраха достатъчно техни противници - приблизително 3500.

6 ранени при сблъсъци между демонстранти в германския град Кемниц
 
"Нашите подразделения на моменти бяха принудени да използват сила. Повтаряме призива си, продължавайте да се въздържате от насилие", каза местната полиция в Туитър.
 
Въпреки че шествието на крайната десница приключи, много от демонстрантите от двата противникови лагера отказваха да напуснат района. Полицията засили присъствието си в района и докара водни оръдия, с падането на нощта.

Над хиляда души се събраха за протеста на десни популисти в Кемниц
 
По-рано днес около 1500 привърженици на местната крайнодясна група "Про Кемниц" проведоха половинчасово шествие, след което се присъединиха към демонстранти, събрали се по призива на антиимигрантската, популистка партия "Алтернатива за Германия" и антиислямското движение "Пегида". Германските националисти скандираха: "Ние сме народът" и "Меркел трябва да си тръгне".
 
Около 3500 души се събраха на контрадемонстрация срещу насилието и ксенофобията близо до градската църква. Те скандираха лозунги като "Кемниц свободен от нацисти" и "Любов, а не омраза".
 
По-рано петдесетина души се събраха пред Червената кула в Кемниц за дискусии и музикални изпълнение, след което проведоха малко шествие с призив за спокойствие в обхванатия от вълнения през последната седмица град.

Критики към германската полиция заради протестите
 
Кемниц се оказа в центъра на дебата в германското общество за чужденците, отбелязва ДПА.
 
На 26 август 35-годишен местен жител бе наръган фатално с нож. За убийството бяха задържани двама мигранти - иракчанин и сириец.
 
Полицията не даде подробности по случая. Слухове, включително опроверганото твърдение, че убитият германец е защитавал жена, обаче предизвикаха гнева на прослойки от местното население в Кемниц.
 
Крайната десница проведе няколко протеста в града през последната седмица.
БТА