/ Gulliver/Getty Images
Първият дебат за президент на САЩ се провежда тази вечер, 35 дни преди изборите, като въведение към основната надпревара и гласуването на 3 ноември.

Действащият президент Доналд Тръмп, републиканец, и Джо Байдън, кандидат за президент на Демократическата партия, участват в дебата.

Изборната система на САЩ изисква спечелване на 270 избирателни колегии, а не мнозинство, за да може един кандидат да спечели изборите. През 2016 г. Хилари Клинтън, тогава опонент на Тръмп, спечели почти 3 милиона гласа повече от него, но загуби изборите във „фронтовите щати“, които дават повече електорат.

Първият президентски дебат през 2020 г., един от планираните три, се провежда в Кливланд, Охайо. На събитието ще бъдат приложени протоколите за социално дистанциране заради коронавируса, а кандидатите няма да си стиснат ръцете.

Дебатът ще бъде воден от Крис Уолъс, един от най-известните американски телевизионни водещи на Fox News.

Броят на присъстващите на дебата е ограничен до 70 души, много по-малко от обичайното присъствие, а всички присъстващи ще бъдат тествани за Covid-19 и ще следват дадените протоколи за сигурност. Събитието започва в 21:00 ч. източноамериканско време и ще продължи 90 минути, без никакви прекъсвания за реклама.

Комисията за президентски дебати постави шест основни теми: политиката на Тръмп и Байдън, Върховният съд, Covid-19, икономиката, расовите вълнения в градовете и интегритетът на изборите. Всеки раздел ще продължи 15 минути, а кандидатите ще имат по две минути, за да отговорят на въпрос, зададен от водещия.

Очаква се да бъдат обсъдени няколко важни теми, като последния скандал, след публикация на „Ню Йорк Таймс“, че от 2000 до 2015 г. Тръмп е платил данък върху доходите си от само 750 долара. След това идват критиките на Тръмп, че Байдън е твърде стар и сенилен, за да се кандидатира за президент, реакцията на администрацията на Тръмп на коронавирусната криза, Конституционният съд.

Що се отнася до изявленията и изказванията на Тръмп, ще се обърне внимание на проверката на представените от него факти и, разбира се, основната кост на политическия раздор ще бъдат расовите вълнения и расизмът срещу малцинствата, особено афроамериканците, които вече разтърсват САЩ четири месеца.

Следващият дебат е насрочен за 15 октомври и ще се проведе в Маями, Флорида
БГНЕС