/ Gettyimages
Кучето Мали от породата белгийска овчарка малиноа получи най-високата награда на Великобритания за смелост, проявена при военна операция в Афганистан. Мали бил тежко ранен от шрапнел в Кабул през 2012 г. по време на операция по освобождаването на сграда от талибани.

награда куче
Gettyimages

Полицейското куче Дизел е новият герой на Франция (СНИМКИ)

„Въпреки ужасните си наранявания, Мали остана до своите ръководители и продължи да се придвижва, за да изпълни бойната си задача. Награждаваме го за този кураж и всеотдайност”, заяви по време на церемонията ръководителят на националната ветеринарна служба за извънболнична помощ (PDSA), която присъжда наградата.

награда куче
Gettyimages

Куче даде живота си, за да спаси 7 души изпод развалините в Еквадор

„Мали прояви изключителна смелост на първа линия и безспорно действията му по време на военната операция изиграха най-важната роля за победата над врага и спасяването на живота на много хора”, пише в официалния документ, с който Мали е предложен за награда.

награда куче
Gettyimages

Куче се хвърли пред автобус, за да спаси сляпата си стопанка (СНИМКИ)

Овчарката получи наградата „Дикин” – наречена на името на основателката на PDSA и учредителката на наградата Мери Дикин. Тя е еквивалент на най-висшата военна награда на Великобритания – „кръста Виктория”. Преди Мали са били наградени 68 животни.
БГНЕС