/ ThinkStock/Getty Images
Учени намират отговор в изсветляване на облаците
Да се изсветлят облаци, за да отразяват по-добре слънчевата светлина или морето да бъде покрито със защитен слой са някои от проектите, които австралийското правителство проучва, за да бъде защитен застрашеният от климатичните промени Голям бариерен риф, съобщи АФП.
 
Големият бариерен риф загива (ВИДЕО)

През 2016 г. и 2017 г. Големият бариерен риф, който е с територията на Япония или Италия, бе засегнат от избелване вследствие на покачването на температурите на водата. Специалисти смятат, че 2300-километрова зона е понесла непоправими щети.
 

ThinkStock/Getty Images


Правителството обеща да води борба с климатичните промени, но също да проучи краткосрочни мерки, за да осигури временно „облекчение” на най-големия коралов риф в света.
 
Големият бариерен риф страда от "най-мащабното масово избелване" на коралите

През януари Канбера отправи призиви към учените, като отпусна 2 млн.  австралийски долара, за да се финансират иновативни идеи, които ще дадат възможност да бъде спасен Големият бариерен риф. Той е застрашен също от индустриалната и селскостопанската дейност, както и от инвазивната морска звезда Ancanthaster planci, наричана също Трънен венец, която се храни почти изключително само с корали.
 

Thinkstock/Getty Images


Шест проекта, селектирани от 69 предложения, ще бъдат тествани, за да установи дали са приложими. Единият от тях предвижда облаци да бъдат изсветлени, като в тях се инжектират кристали морска сол. Това ще увеличи отражателната способност на облаците.
 
Изчислиха колко струва Големият бариерен риф

Guliver/Getty Images


Дейвид Мийд от Австралийския институт за морски изследвания заяви, че предложението има потенциал, макар че на пръв поглед може да изглежда ексцентрично. „Екипът ни обмисля възможността да бъдат инжектирани милиарди капчици морска вода в секунда”, поясни той. „Водата се изпарява и остават кристали морска сол, които се реят във въздуха. По този начин ще бъде увеличено количеството отразена слънчева светлина”, допълни Мийд.
 

Thinkstock/Getty Images


Вижте най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (СНИМКИ)

Друга идея е свързана със свръхтънък биоразградим слой, съдържащ отражателни частици. С него ще бъдат покрити някои рифове, за да бъдат защитени от климатичното затопляне. „Хубавото е, че слоят е с дебелината на молекула”, отбеляза Андрю Негри от същия институт. „След като си плувал в него, той ще се самовъзстанови”, допълва експертът.
БТА