Германският канцлер Ангела Меркел
Германският канцлер Ангела Меркел / БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че планира да остане на поста още един пълен четиригодишен мандат, предаде Ройтерс.

Влязох в предизборната кампания без илюзии, че моят евентуален четвърти мандат може да бъде лесен, подчерта Меркел. Тя отбеляза, че избирателите са произнесли своята присъда, и призова партиите да приемат резултатите, като се опитат да съставят правителство и да избегнат нови избори.

"Ние имаме ясен мандат да формираме кабинет", подчерта Меркел, цитирана от ДПА.

Окончателно: Победа за Консерваторите в Германия, Меркел тръгна към четвърти мандат

Агенцията отбелязва, че християндемократическият блок на канцлера е останал най-голямата политическа сила в Германия със солидна преднина на произведените вчера в страната парламентарни избори, но е загубил електорална подкрепа.

Меркел
БГНЕС

Меркел обяви, че ще води преговори за съставяне на управляваща коалиция с три партии - социалдемократите, Зелените и либералите, предаде ДПА.

Меркел иска Германия да разполага със стабилно правителство

Християндемократите на Меркел спечелиха най-много гласове на произведените вчера парламентарни избори в Германия, но сами нямат мнозинство. Преговорите за съставяне на правителство се очертават сложни поради разпределението на местата в Бундестага, но и заради позициите на политическите сили, които ще бъдат представени в новия състав на долната камара на германския парламент.

Меркел очаквала повече на изборите за Бундестаг (ВИДЕО)

Социалдемократите, които досега управляваха в "голяма коалиция" като по-малък партньор на християндемократите на Меркел, обявиха, че ще преминат в опозиция.

"Чух изявлението на Германската социалдемократическа партия. Ще останем обаче в контакт и с нея", каза Меркел, цитирана от ТАСС.

След отказа на социалдемократите най-вероятен остава сценарият за т. нар. коалиция "Ямайка", която да включва Християндемократическия съюз на канцлера и нейната сестринска баварска партия Християнсоциален съюз плюс либералите и Зелените. Последните две формации вече дадоха да се разбере, че са готови да управляват заедно с християндемократическия блок.

Шулц призна поражението на партията на изборите за Бундестаг (ВИДЕО)

Канцлерът, който ще остане на поста за рекорден, четвърти мандат, отбеляза, че християндемократите са загубили един милион избиратели в полза на националистическата антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия", предаде ДПА.

Ще се опитам да ги спечеля обратно "с добра политика", обеща Меркел. Тя увери, че "Алтернатива за Германия" няма да има влияние в германската политика след изборите, тъй като ще бъде изолирана, предаде Асошиейтед прес.

Ангела Меркел
Guliver/Getty Images

Германският канцлер пое отговорност за политическата поляризация на нацията в резултат на бежанската криза от 2015-2016 г. Това развитие "също е свързано с мен като личност", призна Меркел, цитирана от ДПА.

В същото време тя отново защити решението си да отвори преди две години границите на Германия за около 1 милион мигранти. Основните решения, които взех тогава, бяха правилни, изрази увереност Меркел.

Смята се, че отварянето на границата за мигрантите е допринесло за отлива на избиратели от християндемократическия блок на канцлера към партия "Алтернатива за Германия", отбелязва ДПА.
БТА