Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че би предпочела нови избори вместо да оглави правителство на малцинството, предаде Ройтерс.

Тя говори след като преговорите за съставяне на трипартийна коалиция се провалиха снощи.

Ангела Меркел няма да прави опити да оглави правителство на малцинството

"Моята гледна точка е, че нови избори са по-добрият път", каза Меркел в интервю за телевизиите А Ер Де и Цет Де Еф. Тя добави, че в плановете й не влиза да бъде канцлер в правителство на малцинството.

Меркел отбеляза, че не вижда причина да подава оставка и вместо това е съсредоточена върху формирането на стабилно управляващо мнозинство. Уверена съм, че моят консервативен блок ще се яви на едни нови избори по-единен отпреди, подчерта тя.

Германия има нужда от стабилно правителство, което да не търси мнозинство за всяко решение, каза Меркел, цитирана от Франс прес.

Меркел официално обяви начало на преговорите за коалицията "Ямайка"

На въпрос дали е възможно съставянето на нова "голяма коалиция" с Германската социалдемократическа партия, тя отговори, че ще изчака да види отговора на социалдемократите след преговорите им в сряда с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Канцлерката изрази разочарование, че Свободната демократическа партия се е оттеглила от коалиционните преговори, и добави, че не очаква пробизнес формацията да промени курса си.
По-рано германският президент призова всички политически партии в страната да поемат отговорност за формиране на правителство, за да бъдат избегнати предсрочни избори, които ще отслабят Германия и Европа.
БТА