Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
В бъдеще може би ни чакат смутни времена, в които няма да можем да разчитаме на старите съюзи, заяви канцлерката на Германия Ангела Меркел след срещата на върха на Г-7, белязана от напрежения между президента на САЩ Доналд Тръмп и западните му съюзници, предаде ДПА.
 
"Поотминаха времената, в които можехме изцяло да разчитаме на други. Това е усещането ми от последните дни", каза Меркел на среща с избиратели в Мюнхен.
 
"Затова мога само да кажа, че ние, европейците, трябва да вземем съдбата си в свои ръце", добави тя. "Разбира се, това може да стане само в дух на приятелство със САЩ и Великобритания", уточни още Меркел.

Тръмп, Макрон и Мей с първо участие на среща на върха на Г-7
 
"Трябва обаче сами да се борим за бъдещето си като европейци, за съдбата си", подчерта тя.
 
Според редица медии на срещата на върха на Г-7 в Сицилия вчера и онзи ден Тръмп е бил в разногласие с лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония. Групата на седемте успя да се договори по формулировката на търговските цели, но Тръмп единствен е имал възражения, когато е трябвало да се декларира съгласие по политиките за борба с глобалното затопляне.
 
Президентът Доналд Тръмп преди това беше заявил, че му трябва повече време да реши дали САЩ ще продължат да подкрепят Парижкото споразумение за климата, отбелязва Асошиейтед прес.

Обама участва в публичен дебат с Меркел в Берлин (СНИМКИ)
 
Меркел определи това като "изключително проблемно, да не кажем много незадоволително". След срещата тя също така се оплака, че е имало съпротива към предложението да се отправи призив за повече помощ за бежанците.
 
На състоялата се преди това среща на върха на НАТО в Брюксел Тръмп също разочарова съюзниците си от алианса, като отказа да се ангажира изрично с колективната отбрана на страните членки, отбелязва Франс прес.
БТА