банкомат
банкомат / ThinkStock/Getty Images
Двама престъпници с маски на президента на САЩ Доналд Тръмп извършиха серия обири на банкомати в северната италианска област Пиемонт, съобщи в. „Република”. Полицията е задържала двама заподозрени за престъпленията. Зад решетките са братята Лафоре – 26-годишният Виторио и 30-годишният Иван.

Вижте най-големите обири в света

Според следователите, те са потомственти обирджии. Баща им излежава доживотна присъда в затвора на остров Елба за убийство, извършено при грабеж. Полицията предполага, че братята Лафоре са ограбили банкомати в десетки клонове на банки в Пиемонт. За да се снабдят с пари в брой, те разбивали банкоматите с устройство, което съдържа 250 г експлозив.

Откраднаха 100-килограмова златна монета от музей в Берлин (СНИМКИ)

Според експерти, заряд с такава мощност може да доведе до частично разрушение на жилищните сгради, където са били поставени машините. Братята се придвижвали между населените места с мощни коли, които крадели. За да заличат следите си, пребоядисвали автомобилите.

Като на кино: Маскирани откраднаха бижута в Токио

Те копирали тази тактика от главния герой на филма „Чакала” (1993), в който играе Брус Уилис. Въпреки това полицията успяла да ги разконспирира и залови.
БГНЕС