Сблъсъци, пострадали, напрежение и масов протест в Румъния. Десетки хиляди румънци, живеещи в чужбина, се събраха в Букурещ, за да протестират срещу правителството.

Наблюдавайте и какво се случва на живо тук:
 

Стигна се до сблъсъци между демонстрантите и полицията при опит да се пробият загражденията пред сградата на правителството, посочва NOVA. Над 200 души до този момент са ранени, има и много арестувани

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите.
Протестиращите носят знамена на Румъния и ЕС и скандират „Справедливост, а не корупция.

Исканията на близо 60-те хиляди протестиращи, голяма част от които са диаспора, са разпускане на парламента, предсрочни избори, правителство на технократи, независимост на правосъдието, а също създаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората, предава БГНЕС. Общо протестиращите имат 20 искания. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Те настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.
 
 
Публикувахте от STURZU EMIL в Петък, 10 август 2018 г.

Членове на румънската диаспора са пристигнали в столицата на Румъния от няколко европейски държави, за да присъстват на демонстрациите.

Те заявиха, че са ядосани от начина, по който се управлява родната им страна.
 
 
БГНЕС