Френският президент Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон / БГНЕС, архив
Английският език има твърде голям превес в Брюксел, особено с наближаващото излизане на Великобритания от ЕС, каза френският президент Еманюел Макрон и обеща да се бори за по-широко използване на френския в институциите на ЕС, предаде Ройтерс.
 
По данни на Международната организация на франкофонията по света има 274 милиона френскоговорящи. Така френският е петият най-говорен език и четвъртият най-използван в интернет, посочва БТА.
 
Френският дълго време доминираше в централата на ЕС в Брюксел, но английският стана вездесъщ в европейските институции, особено след приемането на източноевропейски членки през 2004 г., отбелязва Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон представи инициатива срещу насилието и тормоза над жени
БГНЕС

"Ситуацията сега е доста парадоксална. Английският вероятно никога не е имал толкова силно присъствие в Брюксел в момент, когато обсъждаме Брекзита. Тази доминация не е неизбежна. От нас зависи да установим някои правила, да присъстваме и да превърнем френския в езика, с който човек получава достъп до редица възможности", каза Макрон.
 
Макрон, който за разлика от повечето предишни френски лидери често говори на английски при посещенията си в чужбина, увери, че това не е кампания против английския, а за насърчаване на многоезичието.
 
Той заяви, че подкрепя идеята всеки в Европа да изучава по два чужди езика и че Франция ще увеличи усилията си в преподаването на френски на европейски официални лица.

Еманюел Макрон
БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа в Туитър, че е "въодушевен поддръжник на многоезичието".
 
"Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер? Допуснахме грешка, като станахме толкова англицизирани", каза Юнкер на френски за телевизия Франс 5.
Той обаче добави: "Английският се превърна във всекидневен работен език в институциите на ЕС. Брекзитът с нищо няма да промени това, понеже тези, които не идват от западната част на Европа, са свикнали да говорят на английски."
БТА