Макрон и Тръмп
Макрон и Тръмп / БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон е вложил особено значение в ръкостискането си с президента на САЩ Доналд Тръмп при разговора им в Брюксел на 25 май. Макрон разказа за това в интервю, публикувано вчера в седмичника "Журнал дю диманш", предаде ТАСС.

Доналд Тръмп се срещна с Еманюел Макрон за първи път

"Ръкостискането ми с Тръмп не беше невинно, това не е алфата и омегата на политиката, но бе момент на истината. Трябваше да покажем, че ни стига да правим отстъпки, дори символични", посочва френският държавен глава. В Брюксел внимание привлякоха две ръкостискания между Тръмп и Макрон.


Първото беше, когато те се срещнаха за работен обяд. Двамата си стиснаха ръцете доста силно и продължително. На кадрите се вижда как кокалчетата им побеляха. Второто ръкостискане беше на срещата на върха на НАТО. Тръмп сграбчи ръката на Макрон и я разтърси енергично.


На снимките изглежда, че Тръмп придърпва Макрон по-близо, докато той се дърпа назад и се опитва да се освободи от хватката му.  Френският политик възнамерява да играе твърдо с колегите си, тъй като според него това е единственият начин да заеме необходимото положение в техния кръг.

Не вярвам в дипломацията на публичните обиди, но при двустранни преговори не отстъпвам, само така могат да те уважават, заявява Макрон. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър посочи по-рано, че след личен разговор в Брюксел между Тръмп и Макрон са се установили добри отношения.