Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие, след като протестиращи нахлуха в парламента в Скопие, предаде Асошиейтед прес. Той каза в телевизионно обръщение, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща днес и призова за "разумно и отговорно поведение".
 
"Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени", заяви Иванов.

Протести в Македония
БГНЕС

Сблъсъци в македонския парламент (ВИДЕО)
 
Полицията използва зашеметяващи гранати и влезе в сблъсъци с протестиращите пред парламента, при което бяха ранени седем човека. Конфронтацията избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател.

Около 100 души са пострадали вследствие на инцидентите от тази нощ в Скопие, предава македонското радио МОФ, позовавайки се на Министерството на вътрешните работи. Лекарска помощ са получили 77 граждани, 22 полицейски служители. Сред пострадалите има и няколко депутати, включително и лидерът на опозиционната социалдемократическа партия Зоран Заев.

Към момента в Събранието няма повече граждани. От Министерството на вътрешните работи на Македония съобщават още, че ситуацията в центъра на Скопие, около и в парламента е нормализирана. Предприети са допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите.

Протести в Македония
БГНЕС

Протестиращи щурмуваха парламента в Скопие (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието.
 
"Ние осъждаме нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи", каза тя.

Протести в Македония
БГНЕС

Бойко Борисов следи с тревога ставащото в Македония
 
Американското посолство в Македония осъди насилието в парламента, като каза, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията". Посолството заяви, че мнозинството от депутатите е избрало етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента. То изрази готовност да работи с Джафери, "за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония".
 
Съпроводените с насилие протести в македонския парламент предизвикаха тревога в съседна Албания, чието правителство призова "политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка".

Протести в Македония
БГНЕС

Консултативна среща в МВР заради ексцесиите в Македония
 
Албанското външно министерство каза, че следи "изострянето на обстановката в Македония с голямо безпокойство".
 
"Подобни сцени на насилие срещу избраните представители на македонския народ са неприемливи", заяви министерството.
 
Властите в Косово също изразиха тревога.

У нас – на консултативна среща във Вътрешното министерство вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Пламен Узунов и ръководители на структурите в областта на сигурността обсъдиха ситуацията в съседна Македония. Предвидени са допълнителни мерки за реакция при необходимост.
БТА