Испанският премиер Мариано Рахой
Испанският премиер Мариано Рахой / БГНЕС
Испанският премиер Мариано Рахой даде срок от пет дни - до понеделник, на сепаратисткия каталунски президент Карлес Пучдемон, да изясни позицията си относно декларацията за независимост, съобщи Франс прес, като цитира правителствен източник в Мадрид. Ако Пучдемон потвърди, че обявява независимост на региона, Мадрид ще му даде допълнителен срок до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до член 155, позволяващ на испанското правителство да суспендира автономията на Каталуния.

Залозите в Испания се вдигат: В кой е по-силната ръка?
 
По-рано Мариано Рахой отхвърли предложението за посредничество за решаването на кризата в Каталуния и призова за спазване на испанските закони, предадоха осведомителните агенции.
 
В реч пред парламента в Мадрид, ден след като регионалните каталонски ръководители подписаха декларация за независимост, Рахой заяви, че "няма възможност за посредничество между демократичния закон и неподчинението и беззаконието".
 
Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон каза, че отлага за няколко седмици официалното отделяне от Испания, за да може да има преговори с Мадрид с международно посредничество.

Испанските власти тръгват към "ядрената опция" в кризата с Каталуния
 
В речта си в испанския парламент Рахой призна, че страната му преживява "един от най-трудните периоди" в новата си история, като хвърли вината за това върху "група активисти", подтикнали към "измамнически референдум". По думите му състоялият се на 1 октомври референдум е част от стратегия "за налагането на независимост, която малцина искат и не е добра за никого".
 
Рахой подчерта, че "не съществува конституция, която да признава правото на самоопределение". Според него конституцията може да бъде променяна, но само по "законни и установени правила".

Пучдемон отложи независимостта на Каталуния с няколко седмици
 
Накрая премиерът на Испания призова съгражданите си да сложат край на разделението "със спокойствие, благоразумие и с крайна цел възстановяване на съвместното съществуване".
 
По-рано лидерът на опозиционните испански социалисти Педро Санчес заяви, че се е споразумял с премиера Рахой да бъде предприета конституционна реформа. Възможна последица от нея би могла да бъде промяна в начина на управление на испанските региони, включително Каталуния.
БТА