Инцидентът отне живота на 39 души, от които 3 деца
Вицепремиерите на Италия Луиджи Ди Майо и Матео Салвини единодушно обявиха намерението си да отнемат концесията на Аутостраде пер л'Италия (Autostrade per l'Italia), оператора на срутилия се на 14 август близо до Генуа мост Моранди, информира италианският вестник "Република".

Инцидентът отне живота на 39 души, от които 3 деца.

От години се говорело за проблеми с моста в Генуа, но мерки не са взети (ВИДЕО)

Така, един ден след трагедията, правителството отправи "декларации за война" към оператора на срутилия се мост, коментира "Република".

"Отговорните за случилото си имат име и презиме - Аутостраде пер Л'Италия. След години, през които се говореше, че структурите, управлявани от частни компании, се управляват по-добре, сме изправени пред един от най-големите европейски концесионери, който твърди, че този мост е бил сигурен", каза вицепремиерът и министър на икономическото развитие, труда и социалната политика Луиджи Ди Майо.

Възможно ли е мълния да събори мост?

Мост на автомагистрала в Италия рухна близо до град Генуа
БГНЕС

"Това са само извинения. Аутостраде трябваше да извършва поддръжката и не го е направила. На първо място ръководните органи трябва да подадат оставка, възможно е да оттеглим концесията и да ги накараме да платят глоба от 150 милиона евро", добави той.
"Ако частната компания не е в състояние да го направи, ще го стори държавата", каза в заключение Ди Майо.

В същото време министърът на икономиката и финансите Джовани Триа отчете "необходимостта от сериозен план за държавни инвестиции в инфраструктурата, което е приоритет на правителството и за тази цел няма да има бюджетни ограничения".

Трагедията край Генуа в снимки – разрушеният мост Моран

Министърът на транспорта и инфраструктурата Данило Тонинели каза, че Аутостраде пер Л'Италия ще трябва да даде своя принос към разходите за реконструкцията на моста Моранди, съобщи Ройтерс.
Тонинели не отхвърли възможността концесията на магистрала А10 да бъде прехвърлена на държавната компания за управление на пътищата Анас, допълва "Република".

Аутостраде пер л'Италия съобщи в комюнике, че е провеждала редовни, детайлни проверки на структурата преди трагедията и те са показали удовлетворяващи резултати.

Операторът твърди, че програмата за поддържане на моста се определя от резултатите от редовните проверки и е била одобрена от министерство на инфраструктурата и транспорта.

 
БТА