Лондон
Лондон / Thinkstockphotos
Великобритания няма намерение да плаща на Европейския съюз големи парични суми като компенсация за прекратяване на своето членство. Това заяви британският министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис в телевизионно интервю за ITV. Той направи изказването във връзка със съобщения на местни медии за възможното налагане на компенсации върху Лондон в размер на 50 млрд. паунда, предаде БГНЕС.

Какво ще се промени с Brexit за българите, които живеят на Острова?

„Всъщност не са постъпвали подобни запитвания от Европейската комисия към нас. Нашата позиция в това отношение е доста проста – ние ще изпълним всички ангажименти, тъй като сме почтена държава. Въпреки това плащането на каквито и да е било големи парични суми от наша страна не се очакват“, заяви той.

Реакциите след задействане на процедурата за Брекзит

По-рано британски медии писаха, че главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние в момента работи върху това споразумението между Лондон и Брюксел да предвижда погасяването на оставащите финансови ангажименти на Великобритания в размер на от 50 до 60 млрд. евро. Става въпрос за изплащане на пенсии на живеещи в ЕС британци, предоставяне на гаранции по кредити и покриването на други нужди. Установяването на точния размер на тази сума се очаква да бъде една от основните теми на предстоящите преговори между Брюксел и Лондон.