/ Thinkstockphotos
Великобритания увеличи съмненията относно предложения от Европейския съюз (ЕС) краен срок от 31 декември 2020 г. за прекратяване на преходния период след Брекзит, който да позволи на двете страни да постигнат споразумение за бъдещи търговски връзки.
 
ЕС към Великобритания: Време е за избор

Според изтекъл документ, публикуван от британските медии, правителството заявява, че продължава да се стреми преходния период да продължи около две години, след като Великобритания напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г. Според него обаче точната продължителност на периода "трябва да бъде определена от това колко време ще отнеме, за да подготвим и приложим новите процеси и новите системи, които ще залегнат в бъдещото партньорство".
 
Великобритания "желае да обсъди с ЕС преценката, която подкрепя предложената крайна дата", гласи документът.
 
Мей: Великобритания продължава да следва плановете за Брекзит

Споразумение за бъдещото партньорство между Великобритания и ЕС не може да бъде сключено, докато Лондон не напусне блока, а текущите преговори са за условията на оттеглянето и прехода.
 
Документът беше отговор на условията, поставени от Брюксел за преходен период, поискан от Великобритания с намерението да се даде възможност на бизнеса и на широката общественост да се приспособят към живота след Брекзит. Според документа има "широко привеждане в съответствие" и "само малък брой области, които изискват обсъждане".
 
Великобритания ще остане в единния пазар на ЕС и след Брекзит

Говорител на министър-председателя Тереза Мей омаловажи документа, казвайки, че в него няма "нищо ново".
 
Великобритания
заяви, че иска да напусне европейския единен пазар и митническия съюз в момента на Брекзит, но след това да продължи да търгува с Европейския съюз "при сегашните условия" по време на преходния период. ЕС каза, че това може да стане само ако Великобритания се съгласи да следва всички действащи правила на ЕС, включително свободата на движение на гражданите.
 
Британците обърнаха палачинката: Вече искат в ЕС

Правителственият документ, издаден в сряда, също така призовава за "договорености", за да се гарантира "взаимна добросъвестност" по отношение на новите закони на ЕС, приети по време на преходния период, без да се дават повече подробности.
БГНЕС