Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис / БГНЕС, архив
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис направи предположение, че ръководителят на терористичната групировка „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади все още е жив.
 
„Мисля, че е жив и ще повярвам в обратното, когато знам със сигурност, че сме го убили. Но засега предполагаме, че е жив”, заяви Матис в Пентагона, цитиран от „Ройтерс”.
 

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис
БГНЕС, архив

Лидерът на Ислямска държава може би е убит при руски удар

На 11 юли телевизионният канал „Ас Сумария” съобщи, като се позова на местен източник от провинция Ниневия, че бойците на ИД са обявили гибелта на Ал Багдади. Те направили кратко изявление, в което съобщили за смъртта на лидера си и че съвсем скоро ще обявят името на наследника му.
 
Бойци на Ислямска държава: Лидерът ни е мъртъв, очаквайте новия халиф
 

Ръководителят на терористичната групировка Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади
БГНЕС, архив

По-рано ирански медии разпространиха снимки, потвърждаващи смъртта на Ал Багдади. В средата на юни от руското военно ведомство казаха, че лидерът на ИД е загинал при руски въздушен удар, а с него са ликвидирани още 300 джихадисти.
 
Кой ще замени Ал Багдади, ако се потвърди, че той е ликвидиран?

Базираният във Великобритания Сирийски център за човешки права също съобщи, че има информация от високопоставен източник на „Ислямска държава“ в провинция Деир Езор, че Багдади е мъртъв.
 
БГНЕС