Руският външен министър Сергей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров / БГНЕС
Едностранните санкции на САЩ срещу Иран подкопават иранското ядрено споразумение, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров от трибуната на Общото събрание на ООН, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Използването на едностранни санкции е незаконно и подкопава колективния характер на международните усилия. Всеки следи с безпокойство днес все по-новите и нови ограничения на САЩ срещу Иран. Те застрашават прилагането на споразумението по иранската ядрена програма, заяви Лавров.

Говорейки за Северна Корея, дипломат номер едно на Русия предупреди, че военната истерия води до задънена улица и до катастрофа, предаде Франс прес.

Лавров: Русия е заинтересувана от нормализиране на отношенията със САЩ

Лавров призова за политическо решение на севернокорейската криза и прикани международната общност да подкрепи пътната карта, предложена от Русия и Китай. Тя предвижда двоен мораториум - спиране на изпитанията на севернокорейски балистични ракети и на севернокорейските ядрени опити, но и спиране на американо-южнокорейските военни учения. Тази оферта бе отхвърлена вече от Вашингтон.

Руският външен министър Сергей Лавров
БГНЕС

Лавров каза, че Русия разчита на конструктивен диалог по предложението за разполагане на охранителна мисия на ООН в Донбас, предаде ТАСС. Агенцията припомня, че предложението в тази насока бе направено от Русия.

Лавров след среща с Тилърсън: Диалогът между САЩ и Русия няма алтернатива

Руският дипломат номер едно каза, че ситуацията в Сирия дава повод за умерен оптимизъм, предаде ТАСС. Той припомни, че на срещата за Сирия в Астана на 14 и 15 септември бе завършено оформянето на четирите зони за деескалация в близкоизточната страна. Договорката за тяхното създаване бе постигната с участието на Русия, Иран, Турция, САЩ, Йордания, ООН и с подкрепата на много други страни, отбелязва ТАСС.

Говорейки за Сирия, Лавров призова за честно и неполитизирано разследване на случаите на използване на химическо оръжие в тази страна, предаде ТАСС. Той призова САЩ да не щадят в Сирия организацията Джебхад ан Нусра, която Русия смята за терористична.

Тръмп: Отношенията между САЩ и Русия са на "невиждано досега опасно ниво"

Руският външен министър Сергей Лавров
БГНЕС

От трибуната на Общото събрание на ООН Лавров каза, че НАТО се стреми да пресъздаде отново климата на студената война, като се отказва следователно от принципа за равна и неделима безопасност на пространството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предаде ТАСС.

Лавров предложи в ООН да започне дискусия за борба с киберпрестъпността, в това число и с хакерските атаки. Той съобщи, че Русия е подготвила проект на универсална конвенция за противодействие на кибепрестъпността, в това число и хакерството и че предлага дискусиите по въпроса да започнат още на настоящата сесия на Общото събрание на ООН.

Руският външен министър Сергей Лавров
БГНЕС

Накъде води руско-американският дипломатически конфликт?

Призовавам да кажем "Не" на милитаризацията на информационното пространство. Не трябва да допускаме да се превръща това пространство в арена на военно-политическо противоборство, да се използват информационно-комуникационните технологии като инструмент за оказване на натиск, за нанасяне на икономически вреди, за пропагандиране на идеите на тероризма и екстремизма, заяви дипломат номер едно.
БТА