/ ThinkStock/Getty Images
Според прогнозите сблъсъци на спътници с космически боклук ще има веднъж на всеки 5-9 години
Експерти от водещи космически ведомства по света прогнозират, че сблъсъци на спътници с боклук на орбита ще има най-малко веднъж на всеки 5-9 години, предаде ТАСС. Това заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн в американския Конгрес.
 
Брайдънстайн припомни, че с разглеждането на важния въпрос се е заел Междуведомственият координационен комитет за космическия боклук. Въпросната структура включва 13 космически ведомства, а сред членовете й е и Роскосмос.
 
Около 100 т неизползваеми сателити годишно завършват като огнени следи в небето

"Координационният комитет стигна до извода, че ако честотата на изстрелванията в Космоса и боклукът на орбита останат непроменени, веднъж на всеки 5-9 години ще има сблъсък на ниска околоземна орбита, подобен на генериралия хиляди обломки сблъсък между функциониращия американски комуникационен спътник "Иридиум" и излезлия от употреба съветски военен спътник "Космос" през 2009-а", поясни Брайдънстайн.
 
При това той отбеляза, че тези заключения ще са в сила единствено, ако изстрелванията в Космоса и броят на спътниците на орбита не бъдат увеличени. "В действителност обаче виждаме тъкмо обратното - ще има повече изстрелвания в Космоса и по-голяма активност на ниска околоземна орбита", каза Брайдънстайн.
 
Космическият боклук може да попречи на полетите в Космоса

"Появилите се вследствие на подобни сблъсъци отломки ще застрашат преди всичко Международната космическа станция. Трябва да мислим за следващите 50-100 години, като се има предвид, че извличаме все по-голяма полза от усвояването на Космоса", поясни той.
БТА