/ iStock/Getty Images
Когато мъжът от Ханчжоу се върнал у дома след командировка, местните полицаи се свързали с него. Те били проследили колата му по регистрационната табела в близкия град Вънчжоу, където има много заразени с коронавируса, въпреки че е далеч от епицентъра на епидемията. Останете у дома за две седмици, поискали те.

След около 12 дни човекът не се стърпял и излязъл навън, малко преди да изтече този срок. Този път му се обадили не само от полицията, обадил му се е неговият шеф. Мъжът бил засечен до езеро в Ханчжоу от камера с технология за лицево разпознаване и властите предупредили компанията му да внимава.

Още четирима пациенти в Англия са заразени с коронавирус

"Бях леко шокиран от възможностите и ефективността на мрежата за масово наблюдение. Те всъщност могат по всяко време и на всяко място да следят придвижването ни чрез технологии с изкуствен интелект и обработка на големи бази данни", каза мъжът, пожелал да остане анонимен, за да и не си създава неприятности.

Китайците отдавна осъзнават, че се следени чрез най-усъвършенстваната в света система за електронно наблюдение. Кризата с коронавируса извади на светло част от тази технология и даде на властите оправдание да използват всеобхватните методи за високотехнологичен контрол върху обществото.

Компаниите производители на камери с изкуствен интелект (ИИ) се хвалят, че системите им могат да сканират улиците за хора с леко повишена телесна температура, да разпознават лицата им, даже ако носят маски, и да докладват на властите. Ако пациент с коронавирус се качи на влак, системата на железопътната компания може да изработи списък на хората, седнали около него.

СЗО: Коронавирусът може да се разпространява и от хора, които не са били в Китай

Приложения към мобилни телефони могат да уведомяват потребителите, ако пътуват със самолет или влак заедно с регистриран носител на коронавирус, а карти могат да им показват къде се намират сградите, в които живеят заразени.

Въпреки че в социалните мрежи има известно анонимно недоволство, засега китайските граждани сякаш приемат тази допълнителна намеса и дори я приветстват като начин за борба с извънредната ситуация.

"При тези обстоятелства хората вероятно ще сметнат това (наблюдението) за разумно, дори ако не са били специално информирани за него", каза Каролин Биг, съдружник в правната кантора "Ди Ел Ей Пайпър" в Хонконг.
БТА