/ БГНЕС, архив
Китай ще загуби най-много от новите санкции на ООН срещу Северна Корея поради близките икономически отношения със страната, но ще прилага резолюциите, заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс.
 
В събота Съветът за сигурност на ООН наложи единодушно нови санкции на Северна Корея, които може да доведат до съкращаване на годишния износ на страната с до една трета.
 
Ще окаже ли Китай по-силен натиск върху КНДР?

Ван И заяви на регионален форум за сигурността в Манила, че новата резолюция показва, че Китай и международната общност се противопоставят на продължаването на севернокорейските ракетни изпитания, се съобщава в изявление на китайското външно министерство. "За да защити международната система за неразпространение на ядрените оръжия, както и мира и стабилността в региона, Китай ще прилага, както преди, пълно и изцяло съдържанието на съответната резолюция", увери той.
 
ООН ще гласува новите санкциите срещу КНДР

Китай неведнъж е заявявал, че е готов да прилага все по-твърдите резолюции на ООН за Северна Корея. Пекин обаче подчертава, че те не трябва да засягат търговските отношения, които китайската страна смята за нормални, нито да засягат обикновените севернокорейци.
 
При какви условия ООН следва да предприеме действия срещу Северна Корея?

Последната приета резолюция на ООН забранява износа на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски храни от Северна Корея. Освен това на страните се забранява да увеличават броя на работещите в чужбина севернокорейци, да създават нови съвместни предприятия с Пхенян или да правят нови инвестиции в съвместни предприятия, припомня Ройтерс.
 
Според министър Ван резолюцията не само налага санкции, а и показва, че шестранните преговори със Северна Корея, в които участват Русия и Япония, трябва да бъдат подновени.
БТА