Тези веселби стават незаконни в Ирландия докато трае карантината
Тези веселби стават незаконни в Ирландия докато трае карантината / getty images
От следващия четвъртък празненствата и купоните вкъщи стават незаконни в Ирландия по време на карантината заради коронавируса, съобщава агенция EFE. Нарушаването на забраната се наказва със затвор от 6 месеца и до 2500 евро глоба.

Днес правителството в Дъблин предложи проектозакон, който получи подкрепа и от опозицията. Досега от началото на пандемията COVID-19 ограниченията, наложени в страната, се спазваха доброволно. Отчетено бе, че това не е достатъчно за спирането на разпространението на вируса, затова управляващите втвърдиха позицията си и принципът на доброволността бе заменен със санкции.

По въпроса с организирането на домашни празненства по време на карантината, първото нарушение се наказва с глоба до 1000 евро и/или затвор до 3 месеца.

За повторно пренебрегване на забраната купонджиите може да бъдат ударени с глоба до 1500 евро или 3 месеца затвор, а за следващо нарушение глобата скача до 2500 евро, присъдата – до 6 месеца.

Предвижда се всеки, който се намира в къщата, където се провежда незаконно парти, да се счита за „организатор или организатори на събитието“. На свой ред тези, които са на път за празненство от този тип или вече са на мястото му, но отказват да напуснат района „мирно“, ще бъдат наказани с глоба до 1000 евро или един месец затвор.

Новият проектозакон предвижда фиксирани глоби от 500 евро за нарушителите на останалите ограничения, като например отказ да се носи маска в обществения транспорт и магазините, или надхвърляне на 5-те километра допустим радиус на придвижване, закован в закона.
Тази зона може да бъде напускана само за отиване в работата, в учебно заведение или „други важни дейности“.