/ ThinkStock/Getty Images
Лекар, прегледал американски и канадски дипломати, работещи в Куба, ги диагностицира с леки мозъчни травми и увреждания на централната нервна система, предаде Ройтерс, като се позова на информация на телевизия Си Би Ес Нюз.
 
Дипломатите се бяха оплакали от различни симптоми, като загуба на слуха, гадене, главоболие и нарушение на равновесието след като преживяха нещо, което бе определено като "инциденти" от американски представители, станали в края на 2016 г.
 
Официални представители проверяват дали те не са станали жертва на някаква форма на звукова атака, насочена към домовете им. Си Би Ес съобщава, като се позовава на източник, запознат със случая, че инцидентите продължили да се случват на острова и дори някои американски дипломати са съкратили мисиите си там. Държавният департамент не е отговорил на запитвания по въпроса на Си Би Ес.
 
По-рано този месец той каза, че известен брой американци, работещи в Куба, са се върнали в САЩ по медицински причини, които не били животозастрашаващи.
 
Преди две седмици говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт каза, че ведомството й научило за "инциденти" в посолството на САЩ в Хавана през втората половина на миналата година. Тя каза, че източникът или причината за инцидентите е неизвестен, но те са причинили различни физически симптоми на американски правителствени служители.
 
Няколко американски граждани в посолството бяха евакуирани в САЩ през последните шест месеца за лечение заради различни оплаквания. САЩ експулсираха двама кубински дипломати заради инцидентите. Куба каза, че разследва американските твърдения, но подчертава, че никога няма да позволи кубинската територия да бъде използвана за каквото и да е било действие срещу акредитирани дипломати или техните семейства.
 
Американски лекар е посетил Хавана, за да направи оценка на здравословното състояние на служителите на американското посолство, съобщава Си Би Ес нюз.
 
Медията съобщава също, че лекар, който е проучил данните от прегледите на оплакалите се служители, е предупредил за рискове за здравето при бъдещо излагане на източника или на причината за инцидентите.
БТА