С година по-рано: Турците гласуват на исторически президентски и парламентарни избори
Над 56 милиона избиратели са призовани да гласуват на предсрочни президентски и парламентарни избори в Турция днес - повече от година преди редовната дата.
 

БГНЕС


Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган е сред кандидатите за президентския пост заедно с още петима претенденти - Мухаррем Индже от кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), Селяхаттин Демирташ от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), Мерал Акшенер от "Добра партия", Темел Карамоллаоглу от ислямистката Партия на щастието и Догу Перинчек от Патриотичната партия.
 

Gulliver/Getty Images

 

Gulliver/Getty Images


Ердоган гласува с надеждата за нов мандат като президент (СНИМКИ)

С произвеждането на изборите ще влязат в сила конституционни промени, одобрени с референдум на 16 април м.г., съгласно които Турция преминава от парламентарна система към президентска система на управление с изпълнителни правомощия. Промените предвиждат също увеличаване на броя на депутатите в парламента от 550 на 600 и премахване на поста министър-председател.
 

Gulliver/Getty Images


За участие в парламентарните избори са допуснати осем партии и са сформирани две предизборни коалиции - едната включва управляващата Партия на справедливостта и развитието, Партията на националистическото действие и Партията "Велик съюз", а другата - Народнорепубликанската партия, "Добрата партия", Партията на щастието и Демократичната партия.

Gulliver/Getty Images

А какви ще са последиците от възможните варианти за изход от изборите за президент и парламент в Турция, пита ДПА.
 
Победа на Реджеп Ердоган и на Партия на справедливостта и развитието

Ако Реджеп Тайип Ердоган бъде избран още на първия тур и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели абсолютно мнозинство, президентът ще придобие безпрецедентни пълномощия и ще управлява еднолично. Това положение ще се запази пет години.

В Турция избират нов държавен глава и състав на парламента

Gulliver/Getty Images


Президентски балотаж

Ердоган все още ще е фаворит за краен победител, но имиджът му ще пострада. Опозицията ще получи шанс.
 
Едноличен режим?

Ердоган побеждава на втория тур (вероятно Мухаррем Индже), но ако ПСР има абсолютно мнозинство, той ще съумее да преодолее удара по авторитета си. Опозицията се опасява, че в този случай също ще има еднолично управление.
 

Неясно бъдеще

Ердоган губи на втория тур след 16-годишно управление на неговата партия. Турция е разклатена из основи. Той е обещал, че ще уважи вота на хората, но реакцията на привържениците му не е предвидима. Страната влиза в период на нестабилност, защото Индже се е зарекъл да отмени президентската система на управление, приета на референдума м.г.
 

Gulliver/Getty Images


Политическа парализа

Ердоган е преизбран, но ПСР губи мнозинството си в парламента. Новата президентска система на управление не е пригодна за такава ситуация. Ердоган може да издава укази, но парламентарното мнозинство може да ги отменя. Възможно е президентът да поеме риска да разпусне парламента и да насрочи нови избори, но и самия той ще трябва да се бори за ново преизбиране.
 
Нов президент и Партия на справедливостта и развитието с мнозинство

Малко вероятен вариант, който също би довел до политическа парализа.
 
 
Индже президент и Партия на справедливостта и развитието в малцинство

Непредвидима е реакцията на Ердогановата електорална база. Настоящата опозиция е единна срещу Ердоган, но ако го няма, може да се разедини. Обаче ако Турция се върне към състоянието на парламентарна република (както обещава Индже), настоящите опозиционни партии ще трябва да съставят правителствена коалиция независимо от различията си.
БТА