/ БГНЕС
Италия прие 18 от общо 65-те мигранти от борда на кораб на германска хуманитарна организация, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че по този начин страната в известна степен не е изпълнила обещанието на своя твърдолинеен министър на вътрешните работи Матео Салвини да отказва напълно достъп на преселници.

Кораб на италианския флот спаси 36 мигранти

На седем деца, седем майки, трима бащи и мъж, който се нуждае спешно от медицинска помощ, е било позволено да слязат на италианския бряг, каза източник от вътрешното министерство.

Говорител на неправителствената организация "Сий уоч" потвърди, че 18-те мигранти са били взети от италианската брегова охрана и отведени на остров Лампедуза. "На борда още се намира бременна жена и е неприемливо, че Италия признава основни човешки права само за семейства - всички на борда са хора и имат човешки права", заяви Рубен Нойгебауер.

Италия поиска план на ЕС срещу нова мигрантска вълна от Либия

"Сий уоч" спаси мигрантите в сряда. Според Нойгебауер сред тях са 15 непълнолетни, включително две бебета. Осем от децата не са придружени от възрастен.

По-рано източници от италианското вътрешно министерство заявиха, че на кораба на благотворителната организация е казано да се отправи към Тунис, посочва ДПА.

Италия отказа да приеме 64 мигранти, спасени близо до бреговете на Либия

"Сий уоч" съобщи в Туитър, че условията на борда "са много обезпокоителни", като голям брой мигранти страдат от морска болест и има опасност да се обезводнят.

Салвини, който е начело на крайнодясната партия "Лига", засили своята антиимигрантска риторика по време на невъздържаната си предизборна кампания преди изборите за Европейски парламент, които в Италия ще бъдат произведени на 26 май, отбелязва ДПА.
 
БТА