Спасителите не губят надежда и продължават да търсят оцелели под отломките
Италианският премиер Джузепе Конте обяви извънредно положение за срок от 12 месеца в района около Генуа след като в резултат на срутването на мост вчера загинаха най-малко 35 души, сред които и три деца, и беше прекъснат основния сухопътен транспортен коридор с Южна Франция, предадоха АФП и Ройтерс.

Спасителната операция в Генуа продължава, броят на жертвите расте

Спасителите не губят надежда и продължават да търсят оцелели под отломките. Броят на жертвите обаче постоянно расте. Все по-малка е вероятността под огромните бетонни късове да бъдат открити живи хора.
 

БГНЕС


Конте заяви на пресконференция в Генуа, че е взел решението след искане на местните власти и подчерта, че са деблокирани 5 млн. евро от националния фонд за извънредни ситуации. "Това е първа мярка на правителството пред лицето на тази трагедия", подчерта той.

В страната ще бъде обявен национален траур. Предстои да бъде определен денят, който ще съвпадне с погребението на жертвите, добави премиерът. От инцидента насам цяла Италия е обхваната от гняв и всички смятат, че толкова важен за инфраструктурата обект не може просто изведнъж да се срине.
 

БГНЕС


Мостът „Моранди“, построен през 60-те години на миналия век, е част от автомагистрала А10. Съоръжението играе важна роля за осъществяване на транспортните връзки с Франция и с летището на Генуа. Трафикът в района е интензивен.

От години се говорело за проблеми с моста в Генуа, но мерки не са взети (ВИДЕО)

Джузепе Конте отправи и критики срещу Аутостраде пер л'Италия (Autostrade per l'Italia), оператор на срутилия се вчера мост, който е част от управлявана от предприятието отсечка на магистралата. Премиерът заяви, че компанията носела отговорност да гарантира сигурността на моста и правителството няма да чака резултатите от криминалното разследване, преди да предприеме действия.
 

Guliver/Getty Images

 
По-рано министърът на транспорта Данило Тонинели каза, че Аутостраде пер Л'Италия трябва да загуби концесията си за магистрала А10 и да й бъде наложена тежка глоба. "Първото нещо, което трябва да се случи е, че ръководителите на Autostrade per l'Italia трябва да напуснат. И при наличието на нарушения, обявявам, че сме започнали процеса за евентуално оттегляне на договора им и глоба от 150 млн. евро", написа във Facebook Тонинели.

Трагедията край Генуа в снимки – разрушеният мост Моран
 

Gulliver/Getty Images


Министърът на вътрешните работи Матео Салвини пък обеща, че ще разследва и ще разбере кой е отговорен за срутването, защото "не е възможно през 2018 г. да можеш да работиш и да умреш при такива условия“.
 

БГНЕС


Вчера градските власти обявиха двудневен траур. Знамената на административните сгради ще останат спуснати и в четвъртък. "В израз на скръб, солидарност и подкрепа на всички жители на Генуа за роднините на загиналите в резултат на срутването на моста „Моранди“, градската управа обявява сряда, 15 август, и четвъртък, 16 август за дни на траур", съобщиха от местната администрация.
БГНЕС, БТА