Каталуния
Каталуния / БГНЕС
Негласното обявяване на независимост на Каталуния е недопустимо, заяви говорител на испанското правителство, цитиран от Франс прес.

"Неявно обявяване на независимост, последвано от явно преустановяване, не е допустимо", каза говорителят.

Властите на Испания смятат за недопустимо да се прави "неявно обявяване на независимост" на Каталуния, след което действието му да се преустанови, казаха източници от испанския парламент, цитирани от ТАСС.

Пучдемон отложи независимостта на Каталуния с няколко седмици

"Правителството смята за недопустимо да се придава юридическа сила на закона за референдума, чието действие бе преустановено от Конституционния съд. Също така е недопустимо да се прави неявно изразено провъзгласяване на независимост, а след това то да се преустанови", казаха представителите на испанските власти.

Лидерът на опозицията в парламента на Каталуния заяви, че твърдението на регионалния лидер Карлес Пучдемон, че има мандат да обяви независимост от Испания е преврат и няма подкрепа в Европа, предаде Асошиейтед прес.

Инес Аримадас от партия "Сиудаданос" заяви, че мнозинството каталунци се възприемат като каталунци, испанци и европейци и че те няма да позволят на регионални политици "да разбият сърцата им".

Анализатори: Три са възможностите пред Каталуния

В речта си пред каталунския парламент премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че убедителната победа в спорния референдум за независимост от 1 октомври дава на правителството му основание да осъществи отдавнашното си желание да скъса многовековните връзки с Испания. По-малко от половината каталунци с право на глас участваха в референдума, отбелязва АП.

Пучдемон предложи на каталунския парламент да преустанови действието на деклариране на независимост, за да се даде време за диалог и призова испанското правителство да приеме посредничество в този политически спор.
БТА