испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария
испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария / БГНЕС
Каталунският лидер Карлес Пучдемон "не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде", заяви вчера испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, след като сепаратисткият водач подписа декларация за независимост, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Пучдемон отложи независимостта на Каталуния

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа снощи в Барселона декларация за провъзгласяване на независимост на областта от Испания, но отложи влизането й в сила, призовавайки за диалог, съобщиха Франс прес и ТАСС. Подписите си под текста положиха също вицепремиерът Ориол Жункерас, председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и 72 депутати от управляващото мнозинство.

Позицията за испанското правителство

"Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава", се казва в декларацията. Говорител на каталунското правителство уточни, че премиерът отлага влизането в сила на декларацията, призовавайки за диалог с Мадрид.

Каталуния реши на референдума: Иска независимост

Каталунският премиер Карлес Пучдемон
БГНЕС

Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех, отбелязва ТАСС.
 
Испания ще предотврати отделянето на Каталуния, категоричен е Мариано Рахой

испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария
БГНЕС

Де Сантамария отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.

Тя обяви, че правителството на Испания ще се събере на извънредно заседание в 09.00 часа местно време /07.00 ч по Гриниуч/, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост.