/ Thinkstockphotos
Испания прати в затвора студентка заради шеги в социална мрежа. Магистратите забраниха на осъдената 7 г. да заема държавни постове. 21 - годишната Касандра Вера публикувала в „Туитър” шеги, свързани с убийството на испанския премиер адмирал Луис Кареро Бланко от 1973- а, година, в която тя още не е била родена. Най-висшият наказателен съд в Испания призна студентката за виновна по обвинения в прослава на тероризма и унизително отношение към жертвите. Казусът предизвика притеснения относно свободата на изразяване в Испания и раздели политическите партии в страната.

Хората повече искат да се откажат от Facebook, отколкото от цигарите

На 20 декември 1973 г. испанският премиер адмирал Луис Кареро Бланко е убит в Мадрид от кола бомба. Експлозията е толкова мощна, че автомобилът, с който държавникът пътува, "излита" 20 метра във въздуха и преминава над покрива на църквата, в която малко по-рано е присъствал на литургия. Убийството на Кареро Бланко, смятан за наследник на Франсиско Франко, трябва да покаже, че баските сепаратисти от ЕТА могат да атакуват и най-висшите ешелони на диктаторския режим, установен по това време в Испания.

Днес 44 години по - късно убийството на премиера отново развълнува испанското общество, след като 21 – годишната студентка Касандра Вера беше осъдена на 1 г. затвор за шеги в социалната мрежа "Туитър", свързани с инцидента. "ЕТА започна атаки срещу коли на държавници заедно с космическата програма", пише тя на 29 ноември 2013 г. Пет месеца по-късно Вера публикува и друг пост: "Кисинджър даде на Кареро Бланко парче от Луната; ЕТА плати пътуването".

Вече ще пишем по-дълги съобщения в Туитър


Касандра Вера няма да може да заема държавни длъжности в продължение на 7 години.

От управляващата консервативна Народна партия заявиха, че уважават решението на съда, докато лидерът на партията "Подемос" Пабло Иглесиас се обяви в защита на Вера, както направи и коалиционният му партньор Алберто Гарсон от "Обединена левица". "Шегата не е престъпление и Испания не е диктатура", написа в "Туитър" Иглесиас.

Касандра Вера, която учи история в Университета в Мурсия, казва, че не е имала намерение да хвали терористите или да обижда жертвите. Пред вестник „Гардиън” тя заявява:

"Това беше шега - нищо повече. Не съжалявам, че го направих. Беше само хумор”.

Касандра отбелязва, че от над 90 000 нейни поста са взети 13 туита и признава, че е била уплашена и изненадана, когато се е озовала пред най-висшия криминален съд в страната.

"В този съд отиват делата за корупция, наркотрафик и тероризъм. Не мога да повярвам, че стигнах дотук само с една шега в съвременна Испания".

Twitter потвърди за голяма хакерска атака

Впоследствие присъдата на Касандра Вера е отменена, тъй като престъплението не е тежко, но тя се опасява, че решението на магистратите "ще и остави белег за цял живот".

"Искам да стана учител, но не мога да взема заем, обезпечен от държавата, за да продължа обучението си в университета".

Вера смята, че повечето испанци са се научили да гледат на събития от миналото си с хумор, но някои нейни сънародници очевидно доста изостават. Преди началото на процеса Касандра Вера открива изключителен защитник в лицето на внучката на убития Луис Кареро Бланко - Лусия. Тя е автор в испанския ежедневник "Ел паис" и в своя статия критикува решението да се преследва студентката и го определя като "напълно безумно".