/ iStock/Getty Images
Гражданите на Швейцария гласуваха на референдум за приемането на закон, който предвижда наказание при дискриминация заради сексуална ориентация, съобщава Ройтерс.

Служителите в обществени обекти и учреждения в сферата на услугите няма да могат да отказват обслужване на клиенти заради сексуалната им ориентация. В подкрепа на това решение са гласували 63,1 % от швейцарските гласоподаватели. Едва в три от двадесет и шестте кантона по-голямата част от населението се е обявила против приемането на такъв закон.

Еднополовите двойки в Хърватия вече могат да осиновяват деца

Наказанията при проява на дискриминация на основа сексуална ориентация варират от глоба до лишаване от свобода за срок до 3 години.

В края на 2018 г. парламентът на страната одобри разширяване на съществуващото антидискриминационно законодателство, което да обхване и лица с нетрадиционна сексуална ориентация. Предишните норми предвиждаха защита само при проява на расова дискриминация.

Дизайнерка създаде булчинска рокля специално за мъже (СНИМКИ)

Противниците на тази идея заявиха, че така ще се наруши свободата на словото и събраха 50 000 подписа, необходими за провеждането на общонародно допитване.
БГНЕС