Полицията продължава разследването на смъртта на полубрата на Ким Чен-ун
Полицията продължава разследването на смъртта на полубрата на Ким Чен-ун / БГНЕС, архив
Правят втора аутопсия на тялото на Ким Чен-нам
Мъж със севернокорейски паспорт е задържан от малайзийската полиция, разследваща смъртта на брата на Ким Чен-ун

Полицията в Малайзия, разследваща смъртта на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Чен-нам, е задържала мъж, у когото бил открит севернокорейски паспорт, предоха световните агенции.

Задържаният е на 47 години. Той бил арестуван вчера вечерта, съобщава местният в. "Стар". Идентифициран е като И Чен-чхол, допълват Ройтерс и Асошиейтед прес. Задържан е бил в Сенгалор близо до Куала Лумпур.

Убиха полубрата на Ким Чен-ун в Малайзия

Международното летища в Куала Лумпур
БГНЕС, архив



Издирват се още трима мъже, които може да са свързани със смъртта на Ким Чен-нам, предаде ТАСС. Вече бяха арестувани две жени - едната от тях индонезийка, а втората с виетнамски паспорт, припомня Асошиейтед прес. Бе арестуван и приятелят на едната от двете жени.
 

 

Ким Чен-нам се почувства зле на летището в Куала Лумпур и почина на 14 февруари на път за болница. Преди това той поискал помощ от сътрудници на наземните летищни власти, като се оплакал от силен световъртеж и разказал, че някой му плиснал в лицето някаква течност. Според друга версия той бил напръскан със спрей с неизвестен химикал. Според трета версия към лицето му била поднесена напоена с неизвестна течност кърпа. Според четвърта версия той е бил отровен със спринцовка. Официално потвърждение на тези версии засега няма.

Нови разкрития около убийството на заварения брат на Ким Чен-ун

Хипотезите за смъртта на Ким Чен-нам продължават да се увеличават, предаде Асошиейтед прес. Според едната той е бил убит от режима в Пхенян, защото планирал да създаде правителство в изгнание, в което да участват други дезертирали от Северна Корея висши лица.

Според друга хипотеза Ким Чен-ун бил бесен на заварения си брат, след като научил за план на Китай да постави начело на Северна Корея Ким Чен-нам, ако нещо се случело с него самия.
 
 Ким Чен-нам молил брат си в писмо да пощади живота му

Според трета хипотеза Ким Чен-нам е станал просто жертва на организирана престъпна група заради проблеми, свързани с пари.
 
Полиция Малайзия
БГНЕС, архив


Задържаната за смъртта на Ким Чен-нам твърди, че нападението било наужким

Четвърта още по-чудата хипотеза, е, че отстранената от власт южнокорейска президента Пак Гън-хе, която очаква решение на съда за потвърждаване или отхвърляне на нейния импийчмънт, е замислила смъртта на Ким, за да отклони вниманието от себе си.

Аутопсията не разкри от какво е починал Ким Чен-нам

Първа аутопсия на трупа на Ким Чен-нам бе извършена в сряда. Днес ще има втора аутопсия, тъй като резултатите от първата били неубедителни, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
БТА