Румъния протест
Румъния протест / БГНЕС
Над 30 000 румънци протестираха в Букурещ и в десетина румънски града, за да кажат "не" на корупцията и да се обявят срещу спорна реформа на правосъдната система, поискана от левицата, предаде Франс прес.

"Събрахме се тук, за да поискаме от лидерите да не пипат правосъдието и да се откажат от проекта си за реформа", заяви един от участниците в протеста в Букурещ, провел се на Университетския площад в центъра на румънската столица.

Румънският премиер подаде оставка

"Случващото се е срам. Под претекст да подобрят законите за правосъдието, те въведоха членове, които им позволяват да избегнат възможни санкции", каза друга участничка в протеста.

https://twitter.com/paul2ivan/status/954766031993626624

Парламентът, доминиран от социалдемократите, одобри в края на декември три проектозакона, които породиха опасения, че независимостта на магистратите ще се намали и че ще бъдат ограничени прерогативите на антикорупционната прокуратура, която е изключително активна в преследването на народни избраници, заподозрени в корупция. Президентът Клаус Йоханис не е казал дали ще подпише законите, които бяха критикувани от Брюксел и от САЩ.

За първи път: Румънският президент посочи жена за премиер
 
Новите протести се организират няколко дни, след като премиерът Михай Тудосе бе принуден да подаде оставка от съпартийците си социалдемократи и бе номиниран нов премиер, евродепутатката Виорика Дънчила, която изразява подкрепата си за въпросните закони. Според някои румънски медии в днешните протести са участвали дори 50 000 души.
БГНЕС